Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Alibabin AI model može razumjeti slike i voditi složenije razgovore

Alibaba je u petak lansirao novi model umjetne inteligencije. Tvrtka kaže kako ovaj model može razumjeti slike i obavljati složenije razgovore od prethodnih proizvoda tvrtke. Istovremeno se globalna utrka za vodstvo u tehnologiji zahuktava.

Kineski tehnološki div rekao je da će njegova dva nova modela, Qwen-VL i Qwen-VL-Chat, biti otvorenog koda. To znači da ih istraživači, akademici i tvrtke širom svijeta mogu koristiti za izradu vlastitih AI aplikacija bez potrebe za treniranjem vlastitih sustava , čime se štedi vrijeme i novac.

Iz Alibabe su rekli da Qwen-VL može odgovoriti na otvorene upite koji se odnose na različite slike i generirati opise slika, prenosi CNBC.

Qwen-VL-Chat u međuvremenu se brine za “složeniju interakciju”. Kao što je usporedba višestrukih ulaznih slika i odgovaranje na nekoliko krugova pitanja. Neki zadaci koje Alibaba kaže da Qwen-VL-Chat može obavljati uključuju pisanje priča i stvaranje slika na temelju fotografija koje korisnik unese, kao i rješavanje matematičkih jednadžbi prikazanih na slici.

Jedan od primjera koje je Alibaba dao je unos s natpisom bolnice na kineskom jeziku. AI može odgovoriti na pitanja o lokacijama određenih bolničkih odjela tumačenjem slike znaka.

Velike količine podataka

Do sada je velik dio generativne umjetne inteligencije – gdje tehnologija generira odgovore na temelju ljudskih unosa – bio usmjeren na odgovaranje na tekst. Najnovija verzija OpenAI-jevog ChatGPT-a također ima mogućnost razumijevanja slika i odgovaranja u tekstu. Slično kao Qwen-VL-Chat.

Alibabina dva najnovija modela izgrađena su na velikom jezičnom modelu tvrtke pod nazivom Tongyi Qianwen, objavljenom ranije ove godine. LLM je model umjetne inteligencije obučen na ogromnim količinama podataka i podupire chatbot aplikacije.

Tvrtka sa sjedištem u Hangzhouu ovog je mjeseca otvorila još dva AI modela. Iako Alibabi ne donosi naknade za licenciranje, distribucija otvorenog izvornog koda pomoći će tvrtki da dobije više korisnika za svoj model umjetne inteligencije. U vrijeme kada, dok se priprema za izlazak na burzu, odjel tvrtke zadužen za cloud poslovanje želi ponovno pokrenuti rast.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno