Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Amerika strahuje da će CBDC prisvojiti privatni sektor

Digitalna valuta Centralne banke Sjedinjenih Država ili CBDC (Central Bank Digital Currency), prisvojiti će privatni sektor te predstavlja prijetnju prema „privatnosti i suštinskim slobodama građana“, stoji u izvješću sa Cato instituta.

Vlada Sjedinjenih Država istražuje stvaranje CBDC-a, digitalnog dolara koji će biti podržan od strane Federalnih Rezervi. Prema analitičaru iz Cato instituta, smještenog u Washingtonu, ovo predstavlja jasnu i trenutnu opasnost kako za privatnost građana tako i za slobodno tržište.

CBDC ne bi trebao imati mjesto u američkoj ekonomiji. Kongres Federalnim Rezervama i Trezoru treba eksplicitno zabraniti izdavanje CBDC-a u bilo kojem obliku.

Primarni argument protiv razvoja digitalnih državnih valuta uključuje strah od praćenja i kontrole, destabilizacije slobodnog tržišta i cyber sigurnosti, piše kripto.ba.

Ni privatni sektor nije imun. Ali privatni sektor ima značajnu prednost kada je više decentraliziran nego što to ima Federalna vlada. Nije važno stavlja li problem sa IRS-om svih 333 milijuna Amerikanaca u rizik. Rizik od onesposobljavanja privatne financijske institucije utjecao bi na samo jedan dio građana.

Ove zabrinutosti oko privatnosti protežu se i izvan SAD. Prema podacima Federalnih Rezervi, oko 60% globalnih financijskih obaveza i potražnji su denominirane u američkim dolarima.

Usluga Fedralnih Rezervi pod nazivom FedNow service predviđena je da počne sa radom u srpnju 2023. godine. Ipak, ovom trenutku nije jasno hoće i kada će Sjedinjene Države izdati CBDC.

Razgovori o ovoj temi i dalje predstavaljaju veliki problem za neke od političara. Republikanski kongresmen, Tom Emmer, je izjavio da su CDBC valute potencijalno „opasne“. Kako za individualne korisnike tako i za vladine političke protivnike.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno