Financa
Digitalni poslovni portal

Bijeli dim u NFT sektoru: Vatikanski muzeji spremaju se na ulazak u metaverzum

Uskoro štovatelji umjetnosti neće morati putovati na jug Italije kako bi uživali u vatikanskoj kolekciji kultnih umjetničkih djela.

Uskoro štovatelji umjetnosti neće morati putovati na jug Italije kako bi uživali u vatikanskoj kolekciji kultnih umjetničkih djela.

Poklonici Salvadora Dalija, Pabla Picassa, Michelangela i drugih umjetnika trebati će samo staviti uređaj za virtualnu stvarnost (VR) kako bi vidjeli svoja remek-djela. Metaverse tvrtka Sensorium radit će s neprofitnom humanitarnom organizacijom Humanity 2.0 na razvoju prve galerije VR i NFT u kojoj se nalaze vatikanske umjetničke, sadržajne i akademske inicijative, piše capital.com.

Organizacijom Humanity 2.0 predsjeda otac Philip Larrey, dekan filozofije na Papinskom sveučilištu (Pontifical Lateran University) u Vatikanu.

“Radujemo se suradnji sa Sensoriumom kako bismo istražili načine demokratizacije umjetnosti, čineći je dostupnijom ljudima diljem svijeta bez obzira na njihova socio-ekonomska i geografska ograničenja”, rekao je otac Philip Larrey u izjavi.

“Partnerstvo sa Sensoriumom odnosi ovaj cilj korak dalje i oprema nas najnovijim tehnološkim rješenjima.”

Prvi put otvoreni u 16. stoljeću, Vatikanski muzeji među najpopularnijim su na svijetu i privlače više od šest milijuna posjetitelja godišnje. Neprocjenjiva umjetnost muzeja seže od renesanse i klasicizma, do postimpresionizma i nadrealizma.

Ukupno 250 poznatih umjetnika bit će predstavljeno u metaverzumu, sljedećoj generaciji interneta.

Metaverse: Od tjedna mode do Svete Stolice

Koncept metaverzuma – sveobuhvatni izraz za VR , virtuelnu stvarnost (engl. Virtual Reality) i impresivna virtualna iskustva – počeo je rasti prošle jeseni, nakon što je Mark Zuckerberg najavio da će rebrandirati svoju tvrtku s Facebooka na Meta Platforms  i predstavio svoju viziju budućnosti u kojoj će ljudi imati “mogućnost kvalitetnog društvenog iskustva u visokokvalitetnom 3D okruženju.”

Od tada su brojne tvrtke visokog profila, uključujući programere kriptovaluta i tradicionalne poslovne operatere, nastojale preseliti u metaverzum. U ožujku je Decentraland (MANA), decentralizirana virtualna platforma koju pokreće Ethereum (ETH), ugostio Metaverse FashionWeek.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije