Petak, 12 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

‘Nismo ni blizu dna’, kaže vrhunski ekonomist dok globalna tržišta padaju

Prema jednom ekonomistu, burze su ovog ljeta spremne za veću rasprodaju jer središnje banke diljem svijeta povećavaju kamatne stope kako bi pokušale suzbiti spiralnu inflaciju.

Brunello Rosa, izvršni direktor i voditelj istraživanja u Rosa & Roubini, konzultantskoj tvrtki koju je osnovao zajedno s poznatim ekonomistom Nourielom Roubinijem, vjeruje da središnje banke očekuju mnogo više monetarnih pooštravanja i više loših vijesti o gospodarskoj aktivnosti .

“Sada je vrijeme za ponovno uvažavanje ekonomskih temelja diljem svijeta u smislu rasta”, rekao je u petak za CNBC “Street Signs Europe”.

“Teško je tržištima biti zadržati optimizam kada inflacija raste, rast opada i kamatne stope brzo rastu diljem svijeta.”

Dow Jones Industrial Average pao je u četvrtak za više od 1000 bodova, a Nasdaq Composite je pao za gotovo 5%, izbrisavši rast od srijede. Početno olakšanje zbog odustajanja od agresivnijeg povećanja stope od strane Federalnih rezervi SAD-a naizgled je ustupilo mjesto strahovima da bi oštar ciklus povećanja kako bi se obuzdala usijana inflacija mogao naštetiti gospodarskom rastu, piše CNBC..

Kamatna stopa povećana manje agresivno, ali upitno koliko je to realno

Rosa je rekao da su ulagači u početku pozdravili vijest da se povećanje od 75 baznih bodova (0,75%) ne razmatra, ali je upozorio da to znači da će u sljedećih nekoliko mjeseci doći do nekoliko povećanja kamatne stope od 50 baznih bodova (0,50%). Također je rekao da je Bank of England jedina središnja banka koja je trenutno realna, nakon što su kreatori politike u Londonu u četvrtak upozorili na rizike recesije s kojima se suočava britansko gospodarstvo.

“Jasno je da sve one [središnje banke] u ovoj fazi imaju oštre najave. Ali realnost je da će mnogo zaoštravanja na kraju dovesti do ekonomske kontrakcije”, rekao je.

“U eurozoni i u SAD-u ni blizu ne shvaćaju da će zapravo doći do nekog oblika kontrakcije ekonomske aktivnosti”, dodao je kasnije.

Rosa je rekao kako očekuje da će rat u Ukrajini potrajati mnogo dulje nego što mnogi sudionici na tržištu očekuju, dodajući na to druge prepreke kao što su problemi s opskrbnim lancima, rastuća inflacija i rastuće kamatne stope.

Paneuropski Stoxx 600 pao je 1% u petak ujutro, nakon rasprodaje na Wall Streetu, a referentna vrijednost je pala za više od 11% do sada ove godine. U Aziji je u petak hongkonški indeks Hang Seng doveo do regionalnih gubitaka jer je pao za 3,81%. U kontinentalnoj Kini, Shanghai Composite je pao 2,16% dok je Shenzhen Component pao 2,14% na 10.809,88.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno