Petak, 12 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Tko su braća Collison, mozgovi najvećeg startupa svih vremena?

Stripe je tvrtka braće Collison, div online plaćanja, a prije svega najveći startup svih vremena. Upravo sada, ovih sekundi, Stripe je zaprimio oko 13 tisuća zahtjeva za suradnju i već ima ugovore s više od milijun tvrtki koje koriste softver za elektroničko plaćanje karticama i druge usluge vezane uz internet ekonomiju.

Tko je mozak Stripe tima?

Stripe je još uvijek u privatnom vlasništvu dvojice Iraca, Johna (31) i Patricka (33) Collisona, i tako će i ostati, tvrde njegovi osnivači. Za CNBC su prije nekoliko mjeseci rekli da su jako sretni kao privatna tvrtka.

John i Patrick su braća iz malog irskog grada Drominer, a Stripe je njihovo dijete i najveća privatna tvrtka u Silicijskoj dolini i najveći stratup. Forbes procjenjuje da ove godine dvojica braće zajedno vrijede 9,5 milijardi dolara, a u odnosu na prošlu godinu vrtoglavo su udvostručili posao i bogatstvo (prošle godine Forbes ih je stavio na 956. mjesto, a travanjsko izdanje Forbesove liste mlade Irce rangira na 214. mjesto).

Uspješni Collisonovi imaju i trećeg brata, Tommyja, koji također živi u San Franciscu i radi na koledžu, u odjelu za razvoj softvera. Godinu dana nakon rođenja Tomiju je dijagnosticirana jedna vrsta cerebralne paralize i bolest drži pod kontrolom, prvenstveno zahvaljujući majci Lili koja je studirala CP kao mikrobiologinja. Prije dvije godine objavila je knjigu kao vodič i pomoć oboljelima od ove teške bolesti.

Braća Collison na početku

Kada su napravili svoj prvi startup Auctomatic nisu bili ni odrasli. Ovo je bio softverski projekt i platforma za velike internetske trgovine kao što je eBay za praćenje zaliha i prometa artikala. Napravili su i aplikaciju za iPhone kao svojevrsnu offline kopiju Wikipedije.

Auctomatic je prodan za pet milijuna kanadskoj tvrtki u kojoj je Patrick radio godinu dana nakon što je napustio studij. John je u to vrijeme bio student Harvarda.

Obojica su bili izvanredni programeri s očitim poduzetničkim talentom. Uz to, naravno i vrijedni. Praktički kao tinejdžeri, napisali su Lisp, programski jezik koji su koristili rani programeri umjetne inteligencije. Stariji brat Patrick nagrađen je za ovaj izum 2005. godine kao najmlađi irski znanstvenik. Tada je imao 16 godina. A mlađi John je tada završio školu s najboljim uspjehom u povijesti irskog školstva.

Reklo bi se da su Collisonovi sjajan spoj – inovator i učenjak. Uspjeh je bio neizbježan, a tek su počinjali. Prema Patricku, “Stripe je na početku, što je sjajna vijest.”

Kada su počeli pisati programe, ne treba zaboraviti da je internet imao daleko višu cijenu nego danas. Collisonovi su na samom početku koristili skupe satelitske veze za internet, a roditelji su izdvajali 100 eura mjesečno da njihovi sinovi imaju zadovoljavajuću internetsku vezu. Imali su devet računala u kući i roditelje koji su očito imali sluha za svoje sinove, naprednu djecu, piše bonitet.com.

Kako to danas izgleda?

Tako je bilo kad su počeli, a danas:

  • Stripe podržava prijenos novca preko Interneta za 135 valuta.
  • Prisutan je u 47 zemalja. Ovih dana razmišlja se i o ulasku u Indoneziju, Filipine i Tajland. Naporno rade na ulasku u Saudijsku Arabiju i Katar te ostale zemlje Zaljeva.
  • Tvrtka je razvila 20-ak različitih proizvoda koji omogućuju brz i siguran prijenos novca i fakturiranje, kao i druge usluge i pakete vezane uz e-poslovanje.
  • Od svog osnutka prije 13 godina razvili su i sektor za plaćanja kriptovalutama, ali su stali 2018. Na pitanje novinara Fintech Abu Dhabi festivala hoće li i dalje prihvaćati plaćanja u kriptovalutama, braća Collison odgovorili su da to nije nemoguće .
  • Stripe je trenutno najmoćniji API ili softverski posrednik između dvije aplikacije ili kurir koji prenosi komunikacijski zahtjev s jedne strane na drugu. U praksi to znači da ako ste gladni i nađete nešto za jelo na internetu, API će vam poslužiti kao softverski konobar – proslijedit će vašu narudžbu gdje je potrebna, a vi ćete dobiti povratnu informaciju i potvrdu narudžbe. Sve je brzo i sigurno kako se vaša narudžba ne bi izgubila negdje putem i da ostanete gladni.
  • Danas Stripe regulira online plaćanja za Amazon, Booking.com, Shopify, Facebook. Za početak.
  • Konkurencija za Stripe su PayPal, Square, Adyen. PayPal je proizvod Elona Muska, čiji ga je kreator 2002. prodao eBayu za 1,5 milijardi dolara.

Kako braća Collison zarađuju?

Od svake transakcije postotak Stripe iznosi 2,9%. Mali postotak, rekli biste. Ali s milijardama dolara prometa, to je velik iznos koji se povećava iz dana u dan. Od velikog broja, 2,9% je još uvijek velik broj.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno