Financa
Digitalni poslovni portal

British American Tobacco u gubitku u 2023. godini

Duhanski div British American Tobacco preliminarno je u četvrtak izvijestio o gubitku i manjem prihodu u 2023. godini. Na ovakav rezultat najviše su uticali prodaja poslovanja u Rusiji i otpisi u SAD-u.

Prihod vlasnika Tvornice duhana Rovinj smanjio se lani za 1,3 posto, na 27,28 milijardi funti. Naime, prodano je poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji. Treba napomenuti i da je ostvaren slabiji rezultat u SAD-u. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva porastao je za 1,6 posto.

Kada se izuzmu prodana imovina i promjene valutnih tečajeva porastao je za 3,1 posto, na 27,5 milijardi funti, piše Hrportfolio.

Kompanija je prošlu godinu zaključila s operativnim gubitkom od 15,75 milijardi funti. Uzrok je negotovinski otpis 27 milijarde funti u poslovanju u SAD-u. U 2022. BAT je zabilježio operativnu dobit od 10,52 milijarde funti. Neto gubitak iznosio je 14,37 milijardi funti, u odnosu na neto dobit od 6,67 milijardi funti u 2022.

Obujam prodaje cigareta smanjio se za 8,2 posto pod utjecajem naglog pada potražnje u SAD-u. Prihod od novih kategorija proizvoda poskočio je pak za 16 posto, na 3,35 milijardi funti i činio je 16,5 posto BAT-ovog ukupnog prihoda.

“Nove kategorije ponovo su donijele veći prihod zahvaljujući većem obujmu prodaje i poboljšanoj profitabilnosti, a motor rasta bili su Vuse i Velo. Tako je naš portfelj novih kategorija proizvoda postao profitabilan dvije godine ranije no što smo izvorno planirali”, rekao je izvršni direktor Tadeu Marocco.

U ovoj godini BAT predviđa pad obujma prodaje u globalnoj duhanskoj industriji za oko tri posto. Uglavnom zbog SAD-a i Indonezije. British American Tobacco prihod i dobit trebali bi porasti po niskoj jednoznamenkastoj stopi”, kada se izuzmu prodana imovina i promjene valutnih tečajeva, procjenjuju.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije