Financa
Digitalni poslovni portal

Koliki je povrat od bitcoina, a koliki od ostalih klasa imovine (infografika)

Kripto zima je konačno došla kraju 2023., jer je bitcoin porastao za 156% tijekom godine. Ne samo da je kriptovaluta nadmašila sve glavne klase imovine, već je doživjela najbolju godinu od 2020.

Nekoliko je čimbenika potaknulo cijenu, uključujući očekivanje pokretanja 11 bitcoin ETF-ova, što bi kriptovalutu učinilo pristupačnijom široj bazi ulagača .

Ova grafika prikazuje povrat Bitcoina u usporedbi s glavnim klasama imovine, na temelju podataka iz iShares.

Bitcoin prinos - infografika
Bitcoin prinos – infografika

Godišnji povrati

U nastavku je pogled na godišnje povrate bitcoina, naglašavajući njegovu visoku volatilnost u usporedbi s imovinom kao što su dionice, obveznice i roba:

Prinosi klasa imovine
Prinosi klasa imovine

Kao rizična imovina, bitcoin je skočio zbog nade da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope 2024.

Pozitivno raspoloženje ublažilo je i nagađanja o prepolovljenju koje će se dogoditi 2024. godine, što se događa svake četiri godine. Prepolovljavanje je proces u kojem se nagrada za rudarenje bitcoina prepolovljuje, što znači da rudari dobivaju 50% nižu nagradu za provjeru transakcija. Zauzvrat, to smanjuje stopu rasta ponude novca, što može uzrokovati rast cijena ako potražnja ostane visoka.

Usporedbe radi, S&P 500 ostvario je povrat od 25% u 2023., iznad svog povijesnog prosjeka od 11,5%, dok su američki trezorski obveznici ostvarili povrat od 5%.

Prinosi
Prinosi bitcoina

 

U prosjeku, povrat je bio 671% godišnje, s najvećim povratom u 2013. kada je skočio preko 5000% – popevši se sa 13 USD na 1100 USD.

Između 2017. i 2019. bitcoin je doživio još jedan impresivan rast jer su cijene porasle na 20 000 dolara kako je postajao sve poznatiji. U isto vrijeme na tržište je ušao veliki broj kriptovaluta. Kasnije tijekom 2021. Bitcoin je dosegao najvišu vrijednost svih vremena od 64 899 USD, lansirajući klasu imovine od 1 bilijun USD.

Može se samo nagađati hoće li bitcoin nastaviti rasti ili ne, ali nekoliko čimbenika izgleda obećavajuće s obzirom na nova regulatorna odobrenja za ETF-ove, potencijalno monetarno labavljenje i nadolazeći događaj prepolovljenja u travnju 2024.

Prijavite se na naš Newsletter

Izvor bankar.me
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije