Financa
Digitalni poslovni portal

Burn out kod malih poduzetnika – kako se vratiti u normalu

Psihički i ekonomski stres, naprezanja i izazovi vođenja malog poduzeća na izazovnim i konkurentnim tržištima, a na kojima se očekuje konstantan rast. Prema rezultatima novog globalnog istraživanja provedenog među vlasnicima malih poduzeća:

 • 42% vlasnika malih poduzeća osjeća da je iskusilo neku vrstu „burnout“-a („izgaranja“) posljednjih 60 dana;
 • 24% ih osjeća da u trenutku ispunjavanja ankete osjećaju „burnout“ izjavilo da trenutno doživljava izgaranje.
 • 48% ispitanika navelo je rastuću inflaciju kao najveći izazov s kojim su se suočili u prošloj godini.
 • 71% vlasnika malih poduzeća izjavilo je da je inflacija imala negativan utjecaj na njihovo poslovanje u posljednja tri mjeseca.

Inflacija, koja je nedavno dosegnula novi maksimum, nastavlja uzimati danak malim poduzećima. Bloomberg je izvijestio: Indeks optimizma među vlasnicima malih poduzeća pao je u ožujku treći mjesec zaredom. A prema dostupnoj statistici, recimo u Sjedinjenim Američkim Državama mala poduzeća su u travnju izgubila 120.000 radnih mjesta. Nažalost statistika za Bosnu i Hercegovinu nije dostupna.

Burn out kod malih poduzetnika – kako se vratiti u normalu slika 3
Burn out kod malih poduzetnika – kako se vratiti u normalu

Borba s inflacijom

Istraživanje koje je provedeno među malim poduzetnicima u Eurozoni pokazuje da su vlasnici malih poduzeća poduzeli sljedeće radnje kako bi ublažili utjecaj inflacije:

 • 27% je izgradilo svoje gotovinske rezerve.
 • 23% preventivno je podiglo cijene.
 • 21% je kupilo veće zalihe.
 • bez obzira na ekonomske izazove s kojima se suočavaju, devet od deset vlasnika malih poduzeća su uvjereni da će njihov posao opstati narednih šest mjeseci.

Razgovarali smo s osnivačem malog poduzeća koji se bavi preradom i distribucijom suhog voća, te smo dobili informaciju da kada su pokrenuli tvrtku u jesen 2021., bili su u jedinstvenoj poziciji da u svoju strukturu cijena uračunaju troškove uzrokovane inflacijom, što ih održava konkurentnim.
Kod većine sirovina do sada nije bilo promjene cijena. Navode da postoje slični mali poduzetnici kojima je cijena sirovina porasla +200-300%. Jedino povećanje troškova s kojima se suočio naš sugovornik je rast cijena goriva, što je uticalo na cijenu transporta.

Burnout na vrhuncu

Trenutna demotiviranost koju osjećaju vlasnici malih poduzeća nadovezuje se na mentalne probleme nastale pandemijom Covid 19. Istraživanje Capital One Business ranije ove godine pokazalo je da su mnogi vlasnici poduzeća iscrpljeni. I to s dobrim razlogom. Prema istraživanju, vlasnici malih poduzeća konstantno osjećaju utjecaj na svoje mentalno zdravlje, te održavanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života kao rezultat snalaženja u poremećajima povezanim s pandemijom. Burnout je vjerojatno i posljedica neplaniranih izazova s kojima se susrećemo nakon pandemije, koja je isto bila izazovna i neočekivana. Trenutni izazovi se odnose na poremećaje distributivnih kanala, rast inflacije, ali i trend „great resignation“, te je sve teže naći adekvatne kadrove s kojima bi se posao razvijao. Kao rezultat imamo generalni rast troškova.

Savjeti za vlasnike malih poduzeća

Prema stručnoj literaturi Janice Litvin, autorice priručnika Banish Burnout Toolkit , izgaranje uzrokuju visoka očekivanja i izrazito kratki rokovi za realizaciju poslova. U samom priručniku se navodi da su „burnout“-u izloženi posebno vlasnici malih poduzeća obzirom da obavljaju širu lepezu obveza, a rade i duže od prosječnih manageer-a.

Tragovi izgaranja

Litvin je napomenula da je jedan od najočitijih mikro tragova izgaranja konflikt s voljenim osobama ili suradnicima. Nerijetko kada se desi da se sukobljavate s nekim do koga vam je stalo ili s kim dobro surađujete, to je jasan pokazatelj da ste pod stresom zbog nečeg drugog. Stoga obratite pozornost na te simptome, preporučuje Litvin.
Ostali simptomi :

 • mentalna ili emocionalna iscrpljenost.
 • Osjetljivost na povratne informacije.
 • Ispadi bijesa, osobito na sastancima.
 • Problemi sa spavanjem.
 • Problemi s prehranom ili probavom.
 • Osjećaj ljutnje, straha ili neučinkovitosti.

Savjeti za prevenciju

Kako bi se izvukli iz zamke „Burnout“-a, Litvin predlaže sljedeće:

 • Što više vremena provoditi u razgovoru s dragim ljudima i prijateljima;
 • Što više vremena provoditi u prirodi;
 • Sport i fizički napor su idealni za vraćanje u normalu.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije