Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Centralne banke su blizu zauzdavanja inflacije

Banka za međunarodna poravnanja (BIS), objavila je da su centralne banke blizu ciljanog zauzdavanja inflacije. Navode da ima razloga za „oprezni optimizam“, navodi se u najnovijem tromjesečnom izvješću BIS-a.

Centralne banke poduzele su odlučne poteze. Time su spriječile da se inflacija ukorijeni. Istodobno je gospodarska aktivnost zadržala izuzetnu otpornost. Financijski se sustav i dalje se dobro drži.”, rekao je novinarima šef monetarnog i ekonomskog odjela BIS-a Claudio Borio.

Unatoč opetovanom upozorenju o rizicima, Borio je ovaj put primijetio da se značajno suzio jaz između vremenskog okvira u kojem tržišta očekuju da će kamatne stope ponovno početi padati i onoga koji velike centralne banke signaliziraju.

Činjenica da su se očekivanja financijskih tržišta približila stajalištima centralnih banaka sugerira da su, barem ovom prilikom, one bolje procijenile rizike.

Claudio Borio, šef monetarnog i ekonomskog odjela BIS

Izvješće je također razmatralo tvrdokornost inflacije i potencijalnu vrijednost neutralnih kamatnih stopa. Ni slabih ni previše restriktivnih, nakon pandemije Covida-19 i promjena u gospodarstvu pod utjecajem deglobalizacije i starenja stanovništva.

Zaključeno je da bi inflatorni pritisci mogli postati tvrdokorniji kako uslužne djelatnosti budu imale svi udio u gospodarstvima. Neutralne kamatne stope mogle bi pak biti više. Premda nije sigurno kako će se izračunavati, prenosi EnergyPress.

U izvješću se također upozorava na nagli rast cijena dionica tehnoloških divova, posebno onih povezanih s uzletom umjetne inteligencije (AI).

Dionice Nvidije, koja proizvodi čipove za AI softver, uvećane su od početka godine za dodatnih 66 posto, povrh rasta za gotovo tri i pol puta u 2023. Snažno je porasla i cijena dionice vlasnika Facebooka Mete, za gotovo dva i pol puta u posljednjih 15 mjeseci.

Velike ili potencijalne promjene u tehnologiji u pravilu pokrenu val optimizma koji rezultira ekstremnim razinama tržišta. Mogli bismo tome ponovno svjedočiti.

Claudio Borio, šef monetarnog i ekonomskog odjela BIS

No, ova godina donijela je snažan rast i mnogih drugih tržišta pa ulagači očekuju vrlo blago prizemljenje u velikim gospodarstvima, dodao je šef monetarnog i ekonomskog odjela BIS-a.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno