Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Cijene nafte padaju treći uzastopni tjedan

Cijene nafte pale su i treći uzastopni tjedan. Razlog je taj što se očekuje daljnje usporavanje rasta američkog gospodarstva, dok se kinesko gospodarstvo ne oporavlja tako brzo kako su se trgovci nadali.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 2,5 posto, na 79,62 dolara. Dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,9 posto, na 75,53 dolara.

U četvrtak je podršku cijenama pružila odluka ECB-a o smanjenju kamatnih stopa. To bi trebalo potaknuti rast gospodarstva eurozone, a time i potražnje za naftom u tom bloku.

No, već u petak cijene su nafte pale jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kako su se trgovci nadali.

Naime, novi podaci s američkog tržišta rada pokazali su da je u svibnju broj zaposlenih porastao znatno više nego što se očekivalo. Što upućuje na to da se rast gospodarstva i potrošnje nastavlja solidnim tempom, piše Seebiz.

Zbog toga bi mogli ojačati inflacijski pritisci, pa je jasno da Fed neće žuriti sa smanjenjem kamata dok se rast gospodarstva dodatno ne uspori.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno