Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Proizvođači automobila izgubili milijune tržišne vrijednosti zbog lažiranja testova

Dionice japanskih proizvođača automobila uvelike su pale otkako je ministarstvo prometa zemlje pronašlo lažne podatke korištene za certificiranje određenih modela.

Dionice najvećeg japanskog proizvođača automobila Toyote pale su za više od 5,4% prošli tjedan, nakon izbijanja skandala početkom lipnja, ali se oporavljaju. Proizvođač automobila izgubio je 2,45 bilijuna japanskih jena (15,62 milijarde dolara) tržišne vrijednosti samo prošlog tjedna.

Dionice Mazde, drugog najvećeg proizvođača automobila u zemlji, pale su 7,7% u istom razdoblju. I izgubile su 80,33 milijarde jena, ili 511,8 milijuna dolara tržišne kapitalizacije prošli tjedan.

Opsežna inspekcija Ministarstva zemljišta, infrastrukture, prometa i turizma također je otkrila nepravilnosti u zahtjevima za certifikaciju drugih proizvođača automobila Honde, Suzukija i Yamahe.

Prošlog tjedna dionice Honde pale su 5,75%, Yamaha Motor izgubila je 2,2%. Dok je Suzuki Motor pao 0,3%, piše CNBC.

Dionicama svih tih kompanija u ponedjeljak se trgovalo u porastu. Toyota je porasla 1,7%, Honda 2,13%, a Mazda 1,7%. Suzuki i Yamaha također su bili neznatno viši.

Svih pet tvrtki dostavilo je lažne podatke o ispitivanju ili, u slučaju Toyote i Mazde, krivotvorilo je podatke o vozilima korištenim u testovima sudara.

Privremeno zaustavljena proizvodnja

Toyota je 3. lipnja, nakon izvješća o istrazi ministarstva, objavila da će privremeno zaustaviti isporuke i prodaju tri modela koja se trenutno proizvode u Japanu. Radi se o modelima Corolla Fielder, Corolla Axio i Yaris Cross.

Predsjednik Toyote Akio Toyoda ispričao se kupcima i dionicima tvrtke. Priznao je da je sedam njihovih modela “testirano korištenjem metoda koje se razlikuju od standarda koje su definirale nacionalne vlasti”.

Odvojeno, Mazda je rekla da je od 30. svibnja suspendirala Roadster RF i Mazdu 2.

Obje su tvrtke međutim rekle da kupci i dalje mogu nastaviti voziti svoje automobile.

Ministarstvo prometa priopćilo je kako će provesti inspekcije na licu mjesta u pet tvrtki u kojima je prijavljeno nedolično ponašanje.

Inspekcija japanskih proizvođača automobila dolazi nakon što je Toyotina jedinica Daihatsu u prosincu rekla da će zaustaviti isporuke svih vozila u inozemstvo i Japan. Dogodilo se to nakon što je istraga o sigurnosnom skandalu otkrila probleme na nekih 64 modela. Uključujući 22 koja se prodaju pod brendom Toyota.

Daihatsu je u travnju prošle godine priopćio da je namjestio sigurnosne testove bočnog sudara za 88.000 malih automobila, od kojih je većina prodana pod markom Toyota.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno