Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Credit Suisse otvorio račune za trgovce ljudima, tajkune…

Švicarska agencija za nadzor banaka objavila je da je u kontaktu s Credit Suisse bankom nakon što su mediji, poslije koordinirane istrage nalik “Panamskim papirima”, pustili u javnost podatke o tisućama računa koji su otvoreni tajkunima, osobama pod sankcijama, dilerima droge, prekršiteljima ljudskih prava…

Podatke o tajnim računima, koji su se desetljećima vodili od 1940-ih do kraja 2010. godine, zviždač je otkrio njemačkom listu Süddeutsche Zeitung, prenosi Reuters.

Njemački dnevnik podijelio je podatke s Projektom izvješćivanja o organiziranom kriminalu i korupciji, u kojem sudjeluje još 46 novinskih organizacija, uključujući New York Times, britanski Guardian i francuski Le Monde.

Prema pisanju medija, među razotkrivenim klijentima Credit Suissea su, između ostalih, muškarac osuđen na Filipinima za trgovinu ljudima, bivši čelnik Hongkonške burze koji je bio zatvoren zbog podmićivanja, egipatski milijarder koji je naručio ubojstvo njegove djevojke – libanonska pop zvijezda, te mnogi autokratski šefovi država i vlada, ministri, obavještajci, sankcionirani oligarsi i drugi poduzetnici sumnjive reputacije.

“Znamo za objavljeni članak. Poštivanje propisa o pranju novca godinama je u fokusu naših nadzornih aktivnosti”, rekao je glasnogovornik Švicarske agencije za nadzor financijskog tržišta (FINMA) za Reuters, ne komentirajući dalje.

New York Times piše da se podaci koji su procurili odnose na više od 18.000 računa s ukupno više od 100 milijardi dolara.

Credit Suisse je odbacio optužbe o bilo kakvom kršenju propisa.

“Credit Suisse snažno odbacuje optužbe i insinuacije o navodnim poslovnim praksama banke za koje se tvrdi da su izvan propisa”, navodi Credit Suisse u priopćenju objavljenom u nedjelju navečer kao odgovor na medijske izvještaje.

Dodaje se da su “predstavljene stvari uglavnom iz prošlosti” te da se “izvješća o tim pitanjima temelje na djelomičnim, netočnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što rezultira pristranim tumačenjima poslovanja banke”.

Izvor:Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno