Financa
Digitalni poslovni portal

Deloitte: Bankarsko tržište stabilno, novi izazov ESG

Bankarsko tržište centralne, srednje i istočne Europe izuzetno je stabiln prema Deloitte-ovom izvješću. Podsjećamo da se ekonomija susreće s brojnim izazovima. Na makroekonomske pokazatelje u reegiji snažan utjecaj su imali pandemija, rusko-ukrajinski rat, poremećeni lanci distribucije i inflacija.

Deloitte u studiji koja obuhvaća 14 zemalja, izvještava da je ukupna konsolidirana bilanca stanja financijskih institucija u regionu povećao na 102,4% BDP-a u 2020. s 90,6% u 2019. te se nije značajno smanjio u 2021, kada je korigovan na 101,4%.

Bez obzira na negativne učinke, kreditni portfolio bankarskog sektora postojano je rastao. U 2019. godini je iznosio 903 milijarde eura. U 2020. se povećao na 918 milijardi eura, trend rasta se nastavio i 2021. kada je iznosio 996 milijardi eura 2021, navodi Investitor.me.

Deloitte je kao najaktivnijeg kupca u regiji posljednjih pet godina naveo mađarsku OTP grupaciju s osam akvizicija. Nakon njih slijedi austrijska Raiffeisen Bank International i slovnenska Nova Ljubljanska banka (NLB) s četiri. Značajne transakcije u Mađarskoj posljednjih godina uključuju tripartitno spajanje Takarék Grupe, MKB-a i Budimpeštanske banke te regionalnu likvidaciju Sberbanke, zaključio je Deloitte.

Kada su u pitanju izazovi koji čekaju bankarski sektor u narednom periodu ESG je naznačen kao prioritet. Financa je o ESG deytaljno opisala u ovom članku. O izazovima i analizi bakarskog sektora sve detalje možete pročitati u Deloitte izvješću na linku.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije