Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Šefica MMF-a: Prognoze za svjetsko gospodarstvo više nisu tako loše

Prognoze za svjetsko gospodarstvo više nisu tako loše, izjavila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Istaknula je da će američko gospodarstvo vjerojatno izbjeći recesiju, a Kina je ukinula stroge mjere suzbijanja covida.

MMF-ove procjene za 2023. “nisu više tako loše, ali nisu ni dobre”. Izjavila je ovo Kristalina Georgieva, podsjetivši da međunarodni zajmodavac i dalje očekuje usporavanje gospodarskog rasta u ovoj godini i da inflacija i dalje izaziva zabrinutost.

Tržišta imaju razloga za pojačani optimizam jer konačno vide da će američko gospodarstvo gospodarstvo vjerojatno izbjeći recesijuDa se Kina otvara i da kineski potrošači žure potrošiti novac koji su uštedjeli tijekom pandemije i zaključavanja.”, rekla je čelnica MMF-a.

Pozitivni su čimbenici po njezinim riječima otporna tržišta rada u SAD-u i EU, otvaranje Kine i “iznenađujuće dobri rezultati središnjih banaka koje su postrožile uvjete financiranja” i činjenica da inflacija konačno slabi

No, središnje banke još nisu dobile rat, upozorila je Georgieva na Svjetskom summitu vlada.

Upitana hoće li banke nastaviti za zaoštravanjem monetarne politike, rekla je da MMF očekuje takvu politiku u ovoj godini, ali procjenjuje da se neće protegnuti i na značajan dio 2024.

Izvor: HINA i N1

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno