Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Dug bivše SFRJ prema bivšoj ČSFR pitanje koje nije riješeno ni nakon 32 godine

“Dug bivše SFRJ prema bivšoj ČSFR je pitanje koje nije riješeno ni nakon 32 godine od raspada SFRJ, te ga smatram jednim od važnijih pitanja sukcesije između Bosne i Hercegovine i Republike Češke.” – rekao je Muhamed Hasanović, Zamjenik ministra financija i trezora BiH.

Kao šef Pregovaračkog tima za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije, Hasanović je, zajedno s viceguvernerkom Centralne banke u BiH i ovlaštenom predstavnicom BiH za provedbu Anexa C Sporazuma o sukcesiji Ernadinom Bajrović, jučer u Pragu održao sastanak s generalnim direktorom Odjela za EU i međunarodne odnose unutar Ministarstva financija Republike Češke Jiri Georgiev-om, te rukovoditeljem Sektora za vanjska potraživanja i povezanu imovinu Petr Plašil-om i šeficom Odjeljenja za međunarodnu financijsku suradnju i strana potraživanja Jitka Vyoralova-om, predstavljajući i zastupajući interese Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je Hasanović istakao važnost uzajamnog poštovanja i suradnje u transparentnosti i dostupnosti dokumentacije kako bi se točno utvrdio iznos dugovanja. Naglasio je da je potrebno provjeriti legitimitet i vjerodostojnost naloga koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu. Te zajedno sa svim državama nasljednicama postići dogovor u Zajedničkoj radnoj komisiji za Aneks C o distribuciji duga. Dug se treba zajednički utvrditi s danom 04.04.1991. godine, kada je Narodna banka Jugoslavije prekinula isplate prema državama nasljednicama. Zbog toga se stanje klirinškog računa na taj datum smatra nealociranim dugom i on bi se trebao podijeliti prema postotcima navedenim u Sporazumu o pitanjima sukcesije iz 2001. godine.

“Za Bosnu i Hercegovinu krajnje je neprihvatljivo i u potpunosti odbacujemo praksu bilateralnog rješavanja ovog pitanja, kao što je to uradila Republika Srbija, jer nije u duhu Sporazuma o pitanjima sukcesije. Također, odbacujemo izlaganje Bosne i Hercegovine neprincipijelnim pritiscima, te pozivamo sve države nasljednice na odgovorno provođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije, posebno Aneksa C, u cilju postizanja zajedničkog dogovora.” – rekao je Hasanović.

Muhamed Hasanović sastanak u Pragu
Muhamed Hasanović sastanak u Pragu

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno