Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

BiH: godišnja inflacija 2 posto, cijene u siječnju više nego mjesec prije

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prosinac. Dok je godišnja inflacija iznosila 2 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića bili su u prosjeku skuplji za 0,8 posto, alkoholna pića i duhan za 0,5 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,1 posto, restorani i hoteli za 0,2 posto, te ostala dobra i usluge za 0,8 posto.

Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za tri posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,3 posto, zdravstvo za 0,2 posto, za koliko je jeftiniji i prijevoz.

Nivo cijena u siječnju u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za dva posto, piše BHRT.

Prosječni rast cijena zabilježili su hrana i bezalkoholna pića i to za 2,9 posto. Zatim alkoholna pića i duhan za 4,8 posto. Te namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 4,3 posto. Zdravstvo za 3 posto. I komunikacije za 2,2 posto.

Rekreacija i kultura u prosjeku su skuplji za 4,2 posto, obrazovanje za 1,9 posto, restorani i hoteli za 6,6 posto. A ostala dobra i usluge za 8,2 posto.

Prosječni pad cijena zabilježili su odjeća i obuća za 6,2 posto. Zatim stanovanje i režijski troškovi za 0,5 posto. Te prijevoz za 3,3 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno