Financa
Digitalni poslovni portal

Erdogan nakon smjene direktora Državnog instituta za statistiku: Kamatne stope će biti smanjene, kao i inflacija

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovio je prošlog tjedna da će kamatne stope u toj zemlji biti snižene i da će kao rezultat toga inflacija pasti.

Valutna kriza podstaknuta potezom središnje banke da smanji stope za 500 baznih poena od rujna, kao dio ekonomskog modela koji je osmislio Erdogan, dovela je do toga da je inflacija u prosincu porasla na najvišu razinu tijekom Erdoganove 19-godišnje vladavine, prenio je Reuters.

Kako je pokazala anketa koju je britanska novinska agencija provela prošli tjedan, očekuje se da će u siječnju inflacija dostići skoro 20-godišnji maksimum od 47 posto. “Znate za moju bitku sa kamatama. Snižavamo kamate i snizit ćemo ih. Znajte da će i inflacija tada pasti, ona će još više pasti”, rekao je Erdogan pristalicama u crnomorskoj provinciji Giresun.

“Kurs će se stabilizirati i inflacija će pasti, padat će i cijene, sve je to prolazno”, istaknuo je predsjednik Turske.

Predsjednik Erdogan otpustio je direktora Državnog instituta za statistiku, koga smatra odgovornim za inflaciju koja je pogodila tu zemlju. Cijene u Turskoj su drastično skočile, jer se Turska suočava sa ekonomskom nestabilnosti i nestabilnom nacionalnom valutom, prenio je AP.

Inflacija je u prosincu zvanično iznosila 36,08 posto, što je povećanje u odnosu na studeni, kada je bila 21,31 posto.

S obzirom na to da klasična monetarna teorija kaže da sniženje kamatnih stopa podstiče inflaciju, te da se većina svjetskih središnjih banaka sprema na povećanje kamatnih stopa, u narednom razdoblju će biti zanimljivo gledati rezultate svojevrsnog eksperimenta koji provodi Turska.

Izvor: Agencije i Financa.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije