Financa
Digitalni poslovni portal

Rast BDP-a Francuske 7,0 posto u 2021, najjači u pola stoljeća

Francuska je zabilježila prošle godine najjači rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjih pet desetljeća, jer se drugo najveće gospodarstvo eurozone oporavilo od korona krize brže nego što se očekivalo, pokazali su zvanični podaci objavljeni danas.

Ekonomija Francuske je porasla za 0,7 posto u posljednja tri mjeseca 2021. nakon snažnog trećeg kvartala, kada je zabilježila rast od 3,1 posto, objavio je statistički zavod INSEE.

Ekonomisti koje je anketirala agencija Reuters predviđali su prosječan rast u četvrtom kvartalu od 0,5 procenata.

Tijekom cijele 2021. godine, francuska privreda je porasla za 7,0 posto, najjače od 1969. godine. Godinu dana ranije, odnosno 2020, pala je za 8,0 procenata pošto su stroge mjere ograničenja zbog korona virusa ugušile ekonomsku aktivnost.

Gospodarski oporavak Francuske je krenuo u drugoj polovini prošle godine kada je kampanja vakcinacije dobila zamah i kada je vlada ublažila kovid mjere ograničenja, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije