Financa
Digitalni poslovni portal

Europska komisija pronašla način kako će ruski plin plaćati u rubljima, a da pritom ne krši vlastite sankcije

Europske kompanije mogle bi zaobići zahtjev Rusije da isporučeni plin plaćaju u rubljima bez kršenja EU sankcija ako plate u eurima ili dolarima koji se zatim konvertiraju u rusku valutu, priopćila je u petak Europska komisija.
Kompanije bi pritom trebale tražiti dodatne uvjete uz takve transakcije, poput izjave kako se smatra da su svoje ugovorne obveze ispunile nakon što plate u valuti koja nije ruska.

Podsjetimo, Moskva je upozorila Europu da riskira smanjenje opskrbe plinom ako ne podmiri račune u rubljama. U ožujku je donijela uredbu kojom predlaže da kupci energije otvore račune u Gazprombanci za plaćanje u eurima ili dolarima, koji bi se zatim konvertirali u rublje.

Komisija je ranije ovog mjeseca upozorila da bi kupci plina iz EU-a izgubili kontrolu nad novcem i u konačnici bi prekršili sankcije kada bi ruski plin plaćali prema uredbi kojom je Moskva propisala plaćanje u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.

Međutim, u savjetodavnom dokumentu koji je poslan EU članicama u četvrtak, Komisija je navela da prijedlog Moskve nužno ne spriječava proces plaćanja koji bi bio u skladu sa sankcijama EU protiv Rusije, uvedenima zbog rata u Ukrajini.

Taj savjet Komisije nije pravno obvezujući, nego je riječ o pokušaju usmjeravanja rasprave dok članice razmatraju kako mogu nastaviti plaćati ruski plin. Bruxelles je u dokumentu naveo da postoje opcije koje bi mogle omogućiti tvrtkama da i dalje zakonito plaćaju plin.

“Kompanije iz EU-a mogu tražiti od ruskih da ispune svoje ugovorne obveze na isti način kao i prije usvajanja uredbe, odnosno polaganjem dospjelog iznosa u eurima ili dolarima”, navodi se u dokumentu. Međutim, postupak za osiguravanje izuzeća od zahtjeva uredbe još nije jasan, navodi se dalje.

Prije plaćanja operateri iz EU-a mogli bi dati izjavu kako smatraju da su svoje ugovorne obveze ispuniti kada polože eure ili dolare kod Gazprombanke, a ne kasnije, nakon što se isplaćeni novac konvertira u rublje, stoji u dokumentu.

“Bilo bi preporučljivo tražiti potvrdu od ruske strane da je taj postupak moguć prema pravilima uredbe”, navodi se u savjetodavnom dokumentu.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je da bi se tvrtke trebale držati valute dogovorene u svojim ugovorima s Gazpromom, a u 97 posto posto njih dogovoreni su euri ili dolari.

Režim sankcija EU-a ne zabranjuje tvrtkama otvaranje računa kod Gazprombanke ili angažman s bankom u pokušaju traženja rješenja, stoji još u dokumentu.

Izvor:tportal.hr

 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije