Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Gdje je najskuplje stanovanje u Europi

Stanovnici u Finskoj najviše troše na stanovanje. Sljede ih Britanci, prema Resolution Foundationu. Ovaj britanski trust mozgova je otkrio da ljudi u Finskoj za stanovanje troše 24 posto svojih ukupnih troškova. Ovo je daleko više od prosjeka EU koji iznosi 15 posto.

Podaci su kombinirali trošak stvarno plaćene najamnine sa procijenom troškova koje bi vlasnici stanova platili kada bi iznajmili svoj dom na otvorenom tržištu – poznatom kao „pripisana renta“. Stanovanje u Poljskoj, nasuprot tome, ima najniži udio u potrošnji od bilo koje zemlje OECD-a, uzimajući oko 6 posto rashoda.

Cijena stanova je najviša u Velikoj Britaniji, u odnosu na ukupne cijene u zemlji. Slijede Novi Zeland, Australija i Irska. I Poljska i Grčka su rangirane znatno ispod prosjeka OECD-a. Niske troškove stanovanja djelimično objašnjavaju njihovu visoku stambenu potrošnju.

U Europi su cijene kuća najviše porasle u Turskoj. S brojkama koje pokazuju da su domovi u Turskoj 12 puta viši nego prije devet godina u nominalnom smislu. Ovo stavlja stan u Istanbulu u blisku konkurenciju sa čuveno skupim Parizom i Londonom.

Među državama članicama OECD-a, zemlje sjeverne Europe kao što su Švedska i Finska zabilježile su najmanju promjenu. S povećanjem nominalnih cijena stanova za više od 4 posto od 2015. godine. Nakon Turske slijedi Mađarska, gde su cijene 166 posto više nego 2015. godine.

Borba protiv rasta cijena nekretnina

Rastuće cijene kuća i zakupnina – uglavnom zbog sve veće potražnje stranih kupaca i kontinuiranog ekonomskog rasta. Ovo otežava Grcima da promijene mjesto na listi. Nedavna anketa koju je sproveo Euronews pokazala je da je borba protiv rasta cijena najveći problem birača na predstojećim izborima za EU. 68 posto ispitanika je to nazvalo prioritetnim problemom, prenosi Blic.

Fondacija je takođe zacrtala odnos između ukupnog prosperiteta jedne nacije, u poređenju sa količinom stambenih usluga koje troši. Potrošnja stanova u Poljskoj bila je najveća. Slijede Grčka i Češka. Domaćinstva u Ujedinjenom Kraljevstvu, u odnosu na sveukupni prosperitet zemlje, troše daleko manje stambenih jedinica od domaćinstava nego u svim drugim ekonomijama OECD-a osim Kolumbije – daleko najsiromašnije članice grupe.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno