Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bitcoin je pred dugo očekivanim halving-om

Bitcoin trenutno vrijedi oko 70.000 dolara. U travnju slijedi važan događaj, halving (prepolovljenje).

Kako je misteriozni Satoshi Nakamoto napisao u protokolu, za svakih 210 tisuća izrudarenih blokova (to je otprilike četiri godine). Nagrada rudarima se prepolovi sve dok zaliha ne dostigne konačnih 21 milijun.

Ovog puta “halving” će biti četvrti. Nagrada će biti prepolovljena sa 6,25 na 3,125 bitcoin-a. Ako rudari trenutno generiraju 900 bitcoina dnevno, po novom će ih biti 450. Sva dosadašnja prepolovljenja značajno su povećala cijenu bitcoin-a. U drugom slučaju, u svibnju 2020. cijena bitcoina bila je nešto ispod 9.000 dolara. Godinu dana kasnije bila je preko 50.000 dolara (rast od više od 500%).

Prošli tjedan je obilježila i odluka federalnog suda na Manhattan da bivšeg čuda kripto industrije Sama Bankmana Frida osudi na 25 godina zatvora zbog prevare u ukupnom iznosu od oko 10 milijardi dolara. Spektakularni kolaps FTX berze u studenom 2022. godine uveliko je uzdrmao temelje kripto tržišta. Bitcoin je tada pao na 15 tisuća dolara, ali se veličanstveno oporavio.

Svjetske burze u zelenom prvi kvartal

New York-ški S&P 500 je narastao skoro pola postotka u proteklom tjednu. Deset posto u cijelom tromjesečju, što je njegov najbolji početni kvartal od 2019. godine.

Na mjesečnom nivou, indeksi skaču naviše već pet mjeseci zaredom. Ove godine nije bilo veće korekcije. Optimizam je potaknut očekivanjima da će gospodarstvo uspjeti u laganom slijetanju. Odnosno, da će se inflacija smanjiti bez recesije. Dionice i dalje sijaju, pri čemu su u pozadini velika očekivanja od procvata umjetne inteligencije (Nvidia, Meta. . .).

Čini se da ni Fed ne može pokvariti igru. Neće biti panike ako ove godine tri puta ne snizi kamatne stope. Guverner Powell rekao je u petak da Fed neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Na mjesečnom nivou, tri vodeća burzanska indeksa u New Yorku u zelenom su više od pet mjeseci zaredom. Nedavno su dionice društvene mreže Reddit počele da kotiraju na NYSE.

Inicijalna javna ponuda (IPO) bila je vrlo uspješna. Uspješan je bio i debi na burzi, jer je tržište dionica brzo procijenilo kompaniju na skoro 10 milijardi dolara.

Ali u posljednja dva dana trgovanja prošli tjedan, došlo je do preokreta. Ponajviše s dionicama koje su pale za 25 posto. Uzrok je uglavnom zbog toga što su upravitelji kompanije počeli više da prodaju dionice “svojih” kompanija. Stoga su cijene nekih pale ispod 50 dolara, manje nego prvog dana trgovanja 21. ožujka, navode Nezavisne.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno