Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Građani poznaju i koriste umjetnu inteligenciju, ali ih i brine

Hrvatski građani upoznati su i služe se alatima umjetne inteligencije (AI), no kod većine to izaziva osjećaje neizvjesnosti ili zabrinutosti, a kod trećine korisnost i ushićenje, pokazalo je prvo nacionalno istraživanje percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj.

O rezultatima istraživanja su u petak izvijestili iz HP-Hrvatske pošte, koja je zajedno s Veleučilištem Effectus i tvrtkom Alca Zagreb provela istraživanje u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta.

Istraživanje je provedeno u rujnu ove godine na uzorku od 1.318 ispitanika, od kojih je 60 posto navelo da im je prva asocijacija na umjetnu inteligenciju neizvjesnost i zabrinutost, a korisnost i ushićenje za njih 30 posto. Pokazalo se i da je općeniti stav prema AI-ju nešto više negativan nego pozitivan, iako ih, za sada, ima i dosta neopredijeljenih.

Alate umjetne inteligencije (AI) probalo je ili se njima koriste 42 posto tih ispitanika, a 19,3 posto ih je označilo da ima visoku AI pismenost, dok je onih koji imaju nisko poznavanje te tehnologije oko 26 posto.

Zabrinutost za nestanak raznih poslova zbog AI-ja u idućih pet do deset godina izrazilo je 49 posto njih, a najveći postotak ispitanih, 72 posto, zabrinuto je i smatra da umjetna inteligencija negativno utjecati na međuljudske odnose.

Oko 33 posto ih smatra da će prilike i prednosti proizvoda i usluga koji upotrebljavaju AI nadmašiti prijetnje i rizike, ali ih je i 20 posto više koji ne ne vjeruju AI sustavima.

  ​Izvor:hrportfolio 

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno