Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Hong Kong istražuje JPEX, kripto mjenjačnicu koju podržavaju influenceri

Hongkonška policija istražuje optužbe za prijevaru protiv platforme za trgovanje kriptovalutama JPEX. I to nakon što su se investitori žalili na gubitke od 1,3 milijarde HK$ (166 milijuna USD).

Jedanaest osoba, uključujući popularne influencere, uhićeno je ovaj tjedan nakon što je 2000 ljudi podnijelo pritužbe. Slučaj bi mogao biti jedan od najvećih slučajeva prijevare u Hong Kongu, kažu lokalni mediji.

Također testiraju nove financijske propise jer se Hong Kong pozicionira kao globalno središte za virtualnu imovinu. Prošlog je tjedna hongkonška Komisija za vrijednosne papire (SFC) otkrila da je JPEX sa sjedištem u Dubaiju radio bez licence za trgovanje virtualnom imovinom.

Platforma je, s druge strane, rekla da se “nastojala uskladiti” s lokalnim zahtjevima koji su stupili na snagu u lipnju ove godine, ali je njihove napore Komisija odbacila ili zaobišla.

Mnogi podnositelji žalbe su neiskusni ulagači kojima su obećani visoki prinosi, rekla je policija. Osim privlačenja utjecajnih osoba, JPEX se ogromnim reklamnim panoima naširoko oglašavao na hongkonškom MTR sustavu vlakova.

Uhićeni influenceri

Snimka emitirana na lokalnoj televiziji pokazuje kako policija sprovodi jednog od uhićenih influencera, Josepha Lama, u automobil nakon racije u njegovoj kući. Lam je odvjetnik koji je postao prodavač osiguranja i sebe na Instagramu opisuje kao hongkonškog “kralja trolanja”. U svojim je objavama Lam svojim sljedbenicima pokazao kako bi im zarada od bitcoina mogla pomoći da kupe kuću i povećaju svoj društveni utjecaj.

Također je uhićen Chan Yee, YouTube ličnost s 200.000 pretplatnika.

U Hong Kongu su neke trgovinske operacije na JPEX-u zatvorene nakon uhićenja. A čini se i da su gradske vlasti blokirale pristup Internetu. Platforma je također rekla da radi na rješavanju “nestašice likvidnosti” jer su se neki korisnici žalili da ne mogu povući svoja sredstva.

Regulatori će pomno pratiti situaciju i osigurati da su ulagači dovoljno zaštićeni. Ovaj incident naglašava važnost da, kada investitori žele ulagati u virtualnu imovinu, moraju ulagati u platforme koje su licencirane.

John Lee, premijer Hong Konga

Hong Kong je od početka lipnja ove godine zahtijevao da platforme za trgovanje virtualnom imovinom imaju licencu SFC-a. To je izdanak izmijenjenog zakona protiv pranja novca i financiranja terorizma s kraja 2022. koji je nastojao ponovno potvrditi položaj Hong Konga kao svjetskog financijskog središta,

Lee je rekao da će njegova vlada pojačati obrazovanje ulagača kako bi javnost mogla bolje razumjeti rizike i način na koji su platforme regulirane.

Već dugo postoji zabrinutost oko kriptovaluta zbog nedostatka regulacije i nadzora centralnih banaka. Unatoč tome, potrošače je privukla privlačnost peer-to-peer digitalnih valuta.

Azijska financijska prijestolnica

Hong Kong je jedna od azijskih financijskih prijestolnica. I otkako je 1997. od britanske vlasti prešao Kini ulagačima je postao ulaz na kopno.

Sada se nastoji uspostaviti kao središte za sljedeću generaciju internetskih tehnologija ili Web 3.0, što uključuje trgovanje kriptovalutama. Kina je zabranila kriptovalute na kopnu od kraja 2021., rekavši da “ozbiljno ugrožavaju sigurnost imovine ljudi”.

Zahtjevi licence za platforme poput JPEX-a imaju za cilj osigurati odgovornost i kompenzaciju kada je to potrebno, rekao je Francis Fong, počasni predsjednik Federacije informacijske tehnologije Hong Konga. To znači da se ništa loše neće dogoditi ako postoji nadzor.

Međutim, neki stručnjaci za digitalnu ekonomiju rekli su za BBC da postojeći zakoni možda neće biti dovoljni da spriječe nezakonit rad platformi za virtualnu imovinu i da zaštite ulagače od gubitaka.

Na Facebooku su ojađeni investitori formirali Facebook grupe pod nazivom “JPEX Sufferers”. Jedan član grupe rekao je da ga je JPEX namamio zbog sveprisutnosti njegovih oglasa. Kritika je dobila 3700 lajkova i 400 repostova.

Uredi koji ne postoje?

Prema web-stranici, JPEX ima sjedište u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. I licenciran je za olakšavanje trgovine digitalnom imovinom u SAD-u, Kanadi i Australiji. Odjeljak O nama na web stranici prikazuje mutne slike onoga što izgleda kao licence iz tri zemlje.

Osnovan 2020., JPEX je rekao da upravlja imovinom vrijednom 2 milijarde dolara. I da želi biti među pet najvećih svjetskih burzi virtualne imovine.

Provjera hongkonškog South China Morning Posta na adresi JPEX-a u Hong Kongu pokazala je da je prostor zauzela co-working tvrtka pod nazivom Coffee. Medij je citirao osoblje trgovine koje je reklo da nisu znali za JPEX i da je hongkonška policija ranije provjerila adresu.

Prema lokalnim medijima, JPEX također ima ured u Tajvanu. Međutim, nedavna provjera pokazala je da je prazan. Zaposlili su popularnu tajvansku slavnu osobu, Nine Chen, kao svog influencera i jednom su sponzorirali boksački meč na otoku.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno