Financa
Digitalni poslovni portal

Inditex: prihod nadmašio predpandemijsku razinu

Neto dobit španjolske kompanije Inditex, u čijem je vlasništvu i Zara, poskočila je u razdoblju od siječnja do ožujka 80 posto, na 760 milijuna eura. Kada se isključe rezervacije za očekivane troškove u Rusiji i Ukrajini, iznosila je 940 milijuna eura.

Prihod je uvećan za trećinu, na 6,7 milijardi eura, nadmašivši pretpandemijsku razinu.

Oporavak prodaje u Velikoj Britaniji, Europi i SAD-u pomogao je Inditexu da nadoknadi dio izgubljenog prihoda u Rusiji gdje su zatvorili 502 trgovine zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je bila Inditexovo drugo najveće tržište po broju trgovina i činila je pet posto rasta njegove prodaje od 1. veljače do 13. ožujka, prema podacima na internetskoj stranici.

Osim Rusije i Ukrajine, jedino tržište na kojem Inditexova prodaja nije porasla u prvom tromjesečju bila je Kina, gdje je lockdown utjecao na 67 trgovina.

Internetska prodaja pala je u prva tri ovogodišnja mjeseca šest posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada su još na snazi bila brojna pandemijska ograničenja. U Inditexu očekuju da će 30 posto njegove prodaje ostati online do 2024.

Inditex
Trgovine u vlasništvu Inditexa; ilustracija

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije