Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Inflacija u Kini mimo očekivanja, porast za 0,2 posto u lipnju

Inflacija potrošačkih cijena u Kini porasla je za 0,2% u lipnju u odnosu na godinu dana prije, što nije bilo očekivano. Proizvođačke cijene pale u skladu s predviđanjima, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku u srijedu.

Očekuje se da će kineski indeks potrošačkih cijena porasti za 0,4% na godišnjoj razini u lipnju, prema anketi Reutersa.

Indeks proizvođačkih cijena, koji mjeri tvorničke cijene, pao je za 0,8% u odnosu na godinu prije — u skladu s očekivanjima.

Temeljni CPI, koji izdvaja nestabilnije cijene hrane i energije, porastao je za 0,6% na godišnjoj razini u lipnju. Nešto sporije od povećanja od 0,7% u prvih šest mjeseci ove godine, piše CNBC.

Cijene svinjetine su u lipnju porasle za 18,1 posto u odnosu na godinu prije. Dok su cijene govedine pale za 13,4 posto. Cijene u turizmu porasle su u lipnju za 3,7% na godišnjoj razini, što je pad od 0,8% u odnosu na svibanj.

“Rizik od deflacije nije izblijedio u Kini. Domaća potražnja i dalje je slaba”, rekao je Zhiwei Zhang, predsjednik i glavni ekonomist Pinpoint Asset Managementa, u bilješci.

Dodao je da će se Kina oslanjati na izvoz kako bi podržala rast u prvoj polovici godine.

Zemlja bi trebala u petak objaviti trgovinske podatke za lipanj.

Slaba domaća potražnja u Kini održala je inflaciju niskom, za razliku od velikih gospodarstava poput SAD-a gdje su cijene ostale visoke.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno