Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Interview: James Stewart – inovativnost i odgovorno bankarstvo su ključ uspjeha na tržištu

Magazin Banke & Biznis su razgovarale s predsjeednikom Uprave Raiffeeisen Banke u Bosni i Hercegovini koji donosimo u cijelosti.

 

Gdine. Stewart, nakon kratkog v.d. perioda, od srpnja ove godine predsjednik ste Uprave jedne od vodećih banaka na ovom tržištu. Možete li nam najprije reći nešto o tome šta Vas je motiviralo da karijeru u financijskom sektoru nastavite u bh. ogranku Raiffeisen banke i kakav ste ambijent zatekli u novoj sredini?

– Iako sam svojim dugogodišnjim radnim iskustvom vezan isključivo za financijski sektor, svaka promjena u karijeri za mene predstavlja profesionalni izazov, te sam sa zadovoljstvom prihvatio funkciju predsjednika Uprave Raiffeisen banke u BiH. Budući da me u naravi privlače nova znanja i iskustva, kao profesionalac sam bio spreman na ovakvu promjenu. Osjećam se privilegovanim imajući u vidu činjenicu da je riječ o jednoj od vodećih banaka na bh. tržištu koja je pionir u mnogim aktivnostima te pokreće promjene na tržištu posebno u dijelu digitalizacije i odgovornog bankarstva. Po dolasku u Bosnu i Hercegovinu dočekalo me izuzetno afirmativno okruženje, motivirajuća sredina, vrijedne i posvećene kolege te je moj dojam od samih početaka vrlo pozitivan.

– Zadovoljni smo našim ukupnim poslovnim rezultatom unatoč veoma izazovnom okruženju tokom druge godine COVID-19 krize. Raiffeisen banka je ostala stabilna, dobro kapitalizovana i likvidna te fer partner klijentima kroz privremene mjere za olakšavanje otplate postojećih kreditnih obaveza. Raduje nas što je veliki broj klijenata kojima su odobrene ove mjere nastavio s redovnom otplatom kredita, a što ukazuje na oporavak i stabilizaciju poslovanja privatnog sektora u BiH. Tokom ove godine smo nastavili sa kreditiranjem, podržavajući rast i razvoj poslovanja svih naših klijenata koji nam svakodnevno ukazuju svoje povjerenje. I naša matična kuća, Raiffeisen Bank International je zaključno s trećim kvartalom ove godine ostvarila zadovoljavajuće rezultate uz povećanje konsolidovane dobiti.

Zadovoljni smo i kada je riječ o našim uslugama. Nova aplikacija Raiffeisen Mobilno Bankarstvo je tako putem Play Store i App Store ocijenjena kao najbolja na tržištu BiH. Nastavili smo projekat transformacije naših poslovnica i prilagođavanja njihovog načina rada digitalizaciji. Također, tokom godine povećali smo broj usluga za koje klijenti mogu aplicirati online.

Raiffeisen Bank tradicionalno slovi za stabilnu i pouzdanu banku na bh. tržištu. Na koji način želite zadržati ili učvrstiti ovu poziciju i kako se u tome nastojite prilagoditi sveopćoj digitalizaciji koju je pandemija samo ubrzala?

– Fokusirajući se na naše klijente i dalje ćemo raditi na tome da budemo Banka koja nudi izvrsnost kako u oblasti digitalizacije, tako i kada je riječ o tradicionalnim uslugama. Trenutno smo u procesu unaprjeđenja našeg core sistema koji će omogućiti još bolju sinhronizaciju između naših poslovnih jedinica te na taj način podići uslugu prema klijentima na superiorni nivo.

U skladu s trendovima i zahtjevima tržišta, kao i povratnim informacijama koje dobivamo od naših klijenata, kontinuirano radimo na proširenju naše ponude novim uslugama, ali i na razvoju dodatnih funkcionalnosti u okviru postojećih rješenja. Uloga finansijskog sektora u savremenoj ekonomiji je izuzetno značajna imajuću u vidu podršku inovacijama i privrednom rastu. Drugačije navike klijenata koji sada više teže korištenju savremenih usluga prepoznali smo kao priliku te smo klijente usmjerili na korištenje postojećih digitalnih usluga istovremeno razvijajući nova digitalna rješenja. Možemo zaključiti da nam je četvrta industrijska revolucija omogućila integraciju digitalizacije uz prilagođen pristup klijentima, bolju međusobnu saradnju te poboljšanje procesa.  

James Stewart predsjednik Uprave Raiffeisen Banke u BiH
James Stewart predsjednik Uprave Raiffeisen Banke u BiH

Možete li nešto više reći o djelovanju Banke na polju društveno odgovornog poslovanja i koliko ste zadovoljni u toj oblasti?

– Jedan od osnovnih ciljeva Raiffesen banke, kao odgovornog bankara je dugoročna dodatna vrijednost za naše klijente, zaposlenike, okoliš i generalno okruženje u kojem poslujemo. Stoga su naša poslovna strategija kao i naši proizvodi, usluge i procesi usklađeni s ovim ciljem. Da bismo ga postigli koristimo holistički pristup. Umjesto da se ograničavamo isključivo na ostvarenje ekonomskih rezultata, uzimamo u obzir okolišne i društvene utjecaje naših poslovnih aktivnosti. Učinkovito i održivo djelovanje se može postići samo ako se i ovi aspekti uzmu u obzir.

Ponosni smo što smo članica Grupacije Raiffeisen Bank International koja je potpisnica Principa odgovornog bankarstva koji određuju ulogu i odgovornost bankarske industrije pri usklađivanju sa UN Ciljevima održivog razvoja te Pariškim klimatskim sporazumom 2015.

Nastojimo klijentima kroz finansijsko savjetovanje pružiti usluge i ponuditi rješenja na obostrano zadovoljstvo. U skladu s tim, naša ponuda obuhvata i kredite za energetsku efikasnost, zatim kreditne linije namijenjene ženama u biznisu, a imamo i posebne uslove kreditiranja za penzionere kao i Paket usluga koji omogućava ostvarenje značajnih ušteda. Za mlade ljude koji žele da se finansijski osamostale nudimo Raiffeisen CLUB – besplatan Paket usluga. Ujedno, podržavamo rad brojnih organizacija, posebno onih čiji su fokus najosjetljivije kategorije društva te, slijedeći principe naše Strategije održivosti, nastojimo adekvatno adresirati društvena pitanja.

U kontekstu brige o okolišu istakao bih da smo kao grupacija u 2020. godini doprinijeli smanjenju emisije CO2 za 13% u odnosu na godinu prije. I na koncu, ali ne i najmanje značajno, osvrnuo bih se na brigu o zaposlenicima u vidu edukacije, pružanja mogućnosti za razvoj i zaštitu zdravlja, te istraživanje njihovog zadovoljstva u cilju unapređenja radnog okruženja.

Šta mislite sa kojim će se ključnim izazovima bh. bankarski sektor suočiti u narednom periodu? Šta mu donosi suočavanje sa sve jačim utjecajem fintecha, već spomenutim procesom galopirajuće digitalizacije i brojnim drugim procesima koji taj sektor čekaju u budućnosti?

– Postoji izreka da su najjači i najpametniji oni koji se mogu najbrže prilagoditi promjenama. Fintech kompanije i tradicionalne banke su vrlo različiti te je integracija izazovan zadatak. Implementacija novih tehnologija je jedna od glavnih prednosti Fintech kompanija u poređenju s tradicionalnim bankama, dok je njihova slaba tačka nedostatak finansijskog znanja. Rezultat uspješne saradnje ove dvije branše su najnovije promjene u industriji, kao i konkurentske prednosti koje banku mogu istaći u odnosu na ostale učesnike u sektoru.

Ujedno, želim istaći da nam je čast biti dio „Elevator Lab“ finansijsko-tehnološkog programa koji implementira Raiffeisen Bank International a u okviru kojeg se se traže inovativni fintech proizvodi i rješenja uz podršku startup kompanijama. Digitalizacijom u bankarstvu se pojednostavljuje poslovanje s Bankom te poboljšava zadovoljstvo klijenata, a što doprinosi tržišnoj diferencijaciji.

– Prema trenutnoj situaciji u zemlji, od ključnog značaja je uspostavljanje političke i institucionalne sigurnosti za sve učesnike u ekonomiji. Ovako bi privatni sektor, investitori i banke mogli sa većom sigurnošću planirati ulaganje svojih sredstava. Aktuelna politička kriza i blokada državnih institucija te reformskih i integracijskih procesa je sada najveća prepreka snažnijem rastu i oporavku bh. ekonomije u post-covid periodu.

Također, trebala bi biti završena dugo najavljivana i očekivana reforma u oblasti direktnog oporezivanja rada i dohotka. Na ovaj način bi ukupni troškovi rada bili smanjeni, došlo bi do povećanja ukupne zaposlenosti i neto plata te smanjenja sive ekonomije i odliva radno sposobnog stanovništva kao ključnih problema bh. ekonomije.

Neophodno je na svim državnim nivoima ubrzati investicione cikluse za koje su banke zainteresovane te bi njihovo sprovođenje moglo biti brže uz znatno veći učinak na ekonomski razvoj zemlje. Banke su spremne podržati dobre i značajne projekte u privatnom i javnom sektoru, ali su privatne kompanije i privatni sektor još uvijek prilično neodlučni kada je riječ o donošenju većih investicionih planova i projekata, a što je posljedica određenog faktora neizvjesnosti vezanog za post-covid period. Zajednički projekti i partnerstvo Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Država i Evropske unije značajno doprinose razvoju lokalne ekonomije i održive privrede.

Poštovani gospodine Stewart, nakon kratkog v.d. perioda, od jula ove godine predsjednik ste Uprave jedne od vodećih banaka na ovom tržištu. Možete li nam najprije reći nešto o tome šta Vas je motiviralo da karijeru u finansijskom sektoru nastavite u bh. ogranku Raiffeisen banke i kakav ste ambijent zatekli u novoj sredini?

– Iako sam svojim dugogodišnjim radnim iskustvom vezan isključivo za finansijski sektor, svaka promjena u karijeri za mene predstavlja profesionalni izazov, te sam sa zadovoljstvom prihvatio funkciju predsjednika Uprave Raiffeisen banke u BiH. Budući da me u naravi privlače nova znanja i iskustva, kao profesionalac sam bio spreman na ovakvu promjenu. Osjećam se privilegovanim imajući u vidu činjenicu da je riječ o jednoj od vodećih banaka na bh. tržištu koja je pionir u mnogim aktivnostima te pokreće promjene na tržištu posebno u dijelu digitalizacije i odgovornog bankarstva. Po dolasku u Bosnu i Hercegovinu dočekalo me izuzetno afirmativno okruženje, motivirajuća sredina, vrijedne i posvećene kolege te je moj dojam od samih početaka vrlo pozitivan.

– Zadovoljni smo našim ukupnim poslovnim rezultatom unatoč veoma izazovnom okruženju tokom druge godine COVID-19 krize. Raiffeisen banka je ostala stabilna, dobro kapitalizovana i likvidna te fer partner klijentima kroz privremene mjere za olakšavanje otplate postojećih kreditnih obaveza. Raduje nas što je veliki broj klijenata kojima su odobrene ove mjere nastavio s redovnom otplatom kredita, a što ukazuje na oporavak i stabilizaciju poslovanja privatnog sektora u BiH. Tokom ove godine smo nastavili sa kreditiranjem, podržavajući rast i razvoj poslovanja svih naših klijenata koji nam svakodnevno ukazuju svoje povjerenje. I naša matična kuća, Raiffeisen Bank International je zaključno s trećim kvartalom ove godine ostvarila zadovoljavajuće rezultate uz povećanje konsolidovane dobiti.

Zadovoljni smo i kada je riječ o našim uslugama. Nova aplikacija Raiffeisen Mobilno Bankarstvo je tako putem Play Store i App Store ocijenjena kao najbolja na tržištu BiH. Nastavili smo projekat transformacije naših poslovnica i prilagođavanja njihovog načina rada digitalizaciji. Također, tokom godine povećali smo broj usluga za koje klijenti mogu aplicirati online.

Raiffeisen Bank tradicionalno slovi za stabilnu i pouzdanu banku na bh. tržištu. Na koji način želite zadržati ili učvrstiti ovu poziciju i kako se u tome nastojite prilagoditi sveopćoj digitalizaciji koju je pandemija samo ubrzala?

– Fokusirajući se na naše klijente i dalje ćemo raditi na tome da budemo Banka koja nudi izvrsnost kako u oblasti digitalizacije, tako i kada je riječ o tradicionalnim uslugama. Trenutno smo u procesu unaprjeđenja našeg core sistema koji će omogućiti još bolju sinhronizaciju između naših poslovnih jedinica te na taj način podići uslugu prema klijentima na superiorni nivo.

U skladu s trendovima i zahtjevima tržišta, kao i povratnim informacijama koje dobivamo od naših klijenata, kontinuirano radimo na proširenju naše ponude novim uslugama, ali i na razvoju dodatnih funkcionalnosti u okviru postojećih rješenja. Uloga finansijskog sektora u savremenoj ekonomiji je izuzetno značajna imajuću u vidu podršku inovacijama i privrednom rastu. Drugačije navike klijenata koji sada više teže korištenju savremenih usluga prepoznali smo kao priliku te smo klijente usmjerili na korištenje postojećih digitalnih usluga istovremeno razvijajući nova digitalna rješenja. Možemo zaključiti da nam je četvrta industrijska revolucija omogućila integraciju digitalizacije uz prilagođen pristup klijentima, bolju međusobnu saradnju te poboljšanje procesa.  

Možete li nešto više reći o djelovanju Banke na polju društveno odgovornog poslovanja i koliko ste zadovoljni u toj oblasti?

– Jedan od osnovnih ciljeva Raiffesen banke, kao odgovornog bankara je dugoročna dodatna vrijednost za naše klijente, zaposlenike, okoliš i generalno okruženje u kojem poslujemo. Stoga su naša poslovna strategija kao i naši proizvodi, usluge i procesi usklađeni s ovim ciljem. Da bismo ga postigli koristimo holistički pristup. Umjesto da se ograničavamo isključivo na ostvarenje ekonomskih rezultata, uzimamo u obzir okolišne i društvene utjecaje naših poslovnih aktivnosti. Učinkovito i održivo djelovanje se može postići samo ako se i ovi aspekti uzmu u obzir.

Ponosni smo što smo članica Grupacije Raiffeisen Bank International koja je potpisnica Principa odgovornog bankarstva koji određuju ulogu i odgovornost bankarske industrije pri usklađivanju sa UN Ciljevima održivog razvoja te Pariškim klimatskim sporazumom 2015.

Nastojimo klijentima kroz finansijsko savjetovanje pružiti usluge i ponuditi rješenja na obostrano zadovoljstvo. U skladu s tim, naša ponuda obuhvata i kredite za energetsku efikasnost, zatim kreditne linije namijenjene ženama u biznisu, a imamo i posebne uslove kreditiranja za penzionere kao i Paket usluga koji omogućava ostvarenje značajnih ušteda. Za mlade ljude koji žele da se finansijski osamostale nudimo Raiffeisen CLUB – besplatan Paket usluga. Ujedno, podržavamo rad brojnih organizacija, posebno onih čiji su fokus najosjetljivije kategorije društva te, slijedeći principe naše Strategije održivosti, nastojimo adekvatno adresirati društvena pitanja.

U kontekstu brige o okolišu istakao bih da smo kao grupacija u 2020. godini doprinijeli smanjenju emisije CO2 za 13% u odnosu na godinu prije. I na koncu, ali ne i najmanje značajno, osvrnuo bih se na brigu o zaposlenicima u vidu edukacije, pružanja mogućnosti za razvoj i zaštitu zdravlja, te istraživanje njihovog zadovoljstva u cilju unapređenja radnog okruženja.

Šta mislite sa kojim će se ključnim izazovima bh. bankarski sektor suočiti u narednom periodu? Šta mu donosi suočavanje sa sve jačim utjecajem fintecha, već spomenutim procesom galopirajuće digitalizacije i brojnim drugim procesima koji taj sektor čekaju u budućnosti?

– Postoji izreka da su najjači i najpametniji oni koji se mogu najbrže prilagoditi promjenama. Fintech kompanije i tradicionalne banke su vrlo različiti te je integracija izazovan zadatak. Implementacija novih tehnologija je jedna od glavnih prednosti Fintech kompanija u poređenju s tradicionalnim bankama, dok je njihova slaba tačka nedostatak finansijskog znanja. Rezultat uspješne saradnje ove dvije branše su najnovije promjene u industriji, kao i konkurentske prednosti koje banku mogu istaći u odnosu na ostale učesnike u sektoru.

Ujedno, želim istaći da nam je čast biti dio „Elevator Lab“ finansijsko-tehnološkog programa koji implementira Raiffeisen Bank International a u okviru kojeg se se traže inovativni fintech proizvodi i rješenja uz podršku startup kompanijama. Digitalizacijom u bankarstvu se pojednostavljuje poslovanje s Bankom te poboljšava zadovoljstvo klijenata, a što doprinosi tržišnoj diferencijaciji.

– Prema trenutnoj situaciji u zemlji, od ključnog značaja je uspostavljanje političke i institucionalne sigurnosti za sve učesnike u ekonomiji. Ovako bi privatni sektor, investitori i banke mogli sa većom sigurnošću planirati ulaganje svojih sredstava. Aktuelna politička kriza i blokada državnih institucija te reformskih i integracijskih procesa je sada najveća prepreka snažnijem rastu i oporavku bh. ekonomije u post-covid periodu.

Također, trebala bi biti završena dugo najavljivana i očekivana reforma u oblasti direktnog oporezivanja rada i dohotka. Na ovaj način bi ukupni troškovi rada bili smanjeni, došlo bi do povećanja ukupne zaposlenosti i neto plata te smanjenja sive ekonomije i odliva radno sposobnog stanovništva kao ključnih problema bh. ekonomije.

Neophodno je na svim državnim nivoima ubrzati investicione cikluse za koje su banke zainteresovane te bi njihovo sprovođenje moglo biti brže uz znatno veći učinak na ekonomski razvoj zemlje. Banke su spremne podržati dobre i značajne projekte u privatnom i javnom sektoru, ali su privatne kompanije i privatni sektor još uvijek prilično neodlučni kada je riječ o donošenju većih investicionih planova i projekata, a što je posljedica određenog faktora neizvjesnosti vezanog za post-covid period. Zajednički projekti i partnerstvo Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Država i Evropske unije značajno doprinose razvoju lokalne ekonomije i održive privrede.

 

Izvor: Banke & Biznis

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno