Financa
Digitalni poslovni portal

Intesa Sanpaolo: rezultati za 2023. najbolji ikada

S neto dobiti od 7,7 milijardi eura, financijski rezultati Intese Sanpaolo za 2023. najbolji su ikada. To omogućuje Grupi da nagradi dioničare dividendom u novcu od 5,4 milijarde eura.

Dividendni prinos Intese Sanpaolo od 12% najveći je u Europi. A zarada po dionici gotovo se udvostručila u odnosu na prošlu godinu.

Novi otkup dionica u iznosu od oko 55 b.b. omjera redovnog osnovnog kapitala planira se pokrenuti u lipnju, podložno odobrenju ESB-a i dioničara.

Očekuje se da će neto dobit za 2024. i 2025. biti iznad 8 milijardi eura. Kao lider u upravljanju imovinom, zaštiti i savjetovanju, dobro diversificirani poslovni model Intese Sanpaolo omogućuje joj da se istakne u bilo kojem scenariju kretanja stopa.

S više od 850 milijardi eura direktnih depozita i imovine pod upravljanjem, iznos od 100 milijardi eura spreman je za poticanje rasta imovine pod upravljanjem. Zahvaljujući strukturi Grupe s više od 16.000 privatnih bankara, financijskih savjetnika i menadžera za odnose s klijentima.

Cjelogodišnji rezultati Intese Sanpaolo za 2023. premašuju ciljeve Poslovnog plana za period 2022. – 2025. A njen doprinos od 1,5 milijardi eura inicijativama i projektima čiji je cilj smanjenje nejednakosti do 2027. dodatno jača njen položaj u svjetskom vrhu u društvenom učinku.

Rezultati za cijelu 2023. – Istaknuto:

  • 7,7 milijardi eura neto dobiti u 2023., najbolja godina ikad
  • 1,6 milijardi eura neto dobiti u četvrtom kvartalu, najbolji četvrti kvartal ikada, uz jačanje bilanci
  • Najbolja godina ikad za operativnu dobit, operativnu maržu i bruto dobit
  • Najniži omjer troškova i prihoda ikada (45,1%)
  • Povećanje financijske imovine klijenata za 102 milijarde eura u 2023. Čime je ista dosegnula 1.300 milijardi eura
  • Najniži trošak rizika ikada s povećanjem omjera pokrića neprihodujućih kredita (NPL) i najnižim priljevom NPL-a ikada
  • Nevjerojatno čvrsta i pojačana kapitalna pozicija s potpuno uvedenom stopom redovnog osnovnog kapitala uvećanom na 13,7% (13,2% uzimajući u obzir ~55 b.b. zbog otkupa dionica)
  • 5,4 milijarde eura dividende u novcu za 2023.
  • Banka s nultom stopom NPL-a i omjerom neto NPL-a od 0,9%, niskim troškom rizika i 0,9 milijardi eura dodataka (eng. overlays)
  • Izloženost Rusiji smanjena je na 0,1% kredita klijenata Grupe

Više informacija o financijskim rezultatima zajedno s izgledima i glavnim sektorskim inicijativama poslovnog plana Intese Sanpaolo za 2022. – 2025. dostupno je stranici Grupe Odnosi s investitorima.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije