Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Jacklyn Bezos: Borac, majka, milijarderka – Inspiracija za sve generacije

U pričama o uspjehu mnogih milijardera, naglašava se važnost podrške i inspiracije koju su dobili od svojih najbližih. A kao posebna figura ističe se majka. Iako se često divimo njihovoj viziji i odlučnosti, manje je poznato koliko su izazova morali savladati na svom putu, pri čemu su majke često bile ključne figure za njihov kasniji planetarni uspjeh.

Primjer Jeffa Bezosa, danas trećeg najbogatijeg čovjeka na svijetu, pokazuje koliko je majčinska podrška ključna u ostvarenju najvećih snova. Jeffova majka Jacklyn bila je temelj u izgradnji njegovog poslovnog carstva s Amazonom.

Kako je sve počelo?

Sve je započelo 1995. godine kada se Jeff Bezos obratio svojoj majci Jacklyn i očuhu Mikeu, zamolivši ih da ulože novac u novi posao. Investirali su 245.000 dolara u tada novoosnovanu kompaniju Amazon, iako ih je Bezos upozorio da postoji čak 70 posto šanse da neće vidjeti taj novac više nikada.

Oni su svjesno preuzeli taj rizik, a ispostavilo se da nisu pogriješili. Amazon je danas vodeći globalni e-trgovac i pružatelj usluga u oblaku, koji je prošle godine ostvario prihod od 143,1 milijardu dolara, nadmašivši očekivanja od 141,6 milijardi dolara. Jeff Bezos je postao toliko bogat da se njegova neto vrijednost više ne može ni precizno izračunati.

Djetinjstvo Jeffa Bezosa nije bilo bajkovito kao njegov sadašnji život, prenosi Forbes. A to najbolje zna njegova majka koja ga je rodila sa samo 17 godina, praktično kao tinejdžerica. Jeff nikada nije zaboravio teške trenutke kroz koje je njegova majka prošla kao mlada samohrana majka. Uvijek je bio zahvalan svojoj majci, što se vidjelo kada je javno pohvalio Jacklyn nakon njenog govora na Cambridge koledžu, gdje je govorila o svom sinu i njegovom odrastanju.

“Neopisiva priča moje majke. Wow. Osjećam se tako zahvalno. Ponosan sam”, napisao je uz objavljeni video.

U svom govoru, Jacklyn je spomenula okolnosti oko rođenja Jeffa. Budući da je bila maloljetna, školska uprava je odlučila da se ne može vratiti u školu. Međutim, Jacklyn nije odustajala i pokazala je svoju borbenost ne prihvaćajući “ne” kao odgovor.

“To mi nije bilo logično, ali nisam odustala od borbe. Na kraju su školske vlasti popustile i dozvolile mi da se vratim, ali uz određene uvjete”, prisjeća se ona i dodaje.

Vraćanje u školu pod određenim uvjetima

“Morala sam dolaziti i odlaziti iz škole pet minuta prije nego što bi zvono zazvonilo, ne smijem razgovarati s drugim učenicima, nisam mogla jesti s kolegama u školskoj kantini, i nisam mogla zajedno s njima biti na pozornici prilikom preuzimanja diplome.”

Jacklyn je uspješno prevladala sve izazove, uključujući i razvod od Jeffovog oca.

Započela je karijeru kao daktilografkinja, iako nije bila stručna u tipkanju niti dobro čitala svoje stenografije. Ipak, uspjela je pronaći poslodavce koji su ju zaposlili.

“Sjećam se da sam primala plaću od 190 dolara mjesečno”, prisjeća se toga. Kao i trenutka kada je sa svojim malim sinom napustila roditeljski dom i preselila se u stan. Međutim, bila je toliko siromašna da nije mogla priuštiti ni telefon. Na kraju je koristila toki-voki kako bi komunicirala sa svojim roditeljima.

Unatoč teškom životu, nije odustala od obrazovanja. Ova inspirativna žena radila je danju, a navečer pohađala večernju školu. Priznaje da je birala predmete samo kod profesora koji su joj dozvoljavali da sa sobom vodi i sina na nastavu.

Jacklyn je rekla: “Dolazila bih na nastavu sa bebom i dvije torbe. Jedna bi bila puna mojih udžbenika, a druga puna pelena i flašica. U drugoj torbi bi bile stvarčice koje bi mogle zadržati Jeffovu pažnju na nekoliko minuta.”

Usvajanje

Osim što je pohađala edukaciju, Jacklyn je na jednom od sati upoznala svog budućeg supruga, Miguela Bezosa, kubanskog izbjeglicu. Miguel je razvio bliski odnos s Jeffom, toliko da ga Jeff naziva svojim ocem. Miguel je usvojio Jeffa nakon što je Jeffov biološki otac Jorgensen pristao na molbu Jeffove majke i očuha da se odrekne starateljstva. Te je obitelj preselila u Houston, Teksas, zbog Miguelovog novog posla. Zbog selidbe, Jacklyn je privremeno prekinula školovanje na koledžu.

“Kada sam diplomirala na koledžu Saint Elizabeth sa 40 godina, nikada nisam osjećala veći ponos. Osjećala sam se kao da sam na vrhu svijeta”, rekla je između ostalog.

Jacklyn, koja je osigurala početnu investiciju za pokretanje Amazona, danas je milijarderka i filantropkinja. Sa suprugom je osnivačica obiteljske fondacije Bezos, koja je donirala 710,5 milijuna dolara Centru za rak Fred Hutchinson.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno