Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Jeff Bezos najavio prodaju dionica Amazona u vrijednosti 5 milijardi dolara

Jeff Bezos najavio je planove za prodaju dionica Amazona vrijednosti oko pet milijardi dolara. I to samo nekoliko dana nakon što je tržišna vrijednost tehnološkog giganta prešla granicu od 2.000 milijarde dolara.

Ova prodaja, koja će se realizirati u srpnju i obuhvatit će 25 milijuna Amazonovih dionica vrijednih 4,9 milijardi dolara, bila je otkrivena u regulatornim dokumentima. Prije toga, Bezos je prodao dionice u vrijednosti 8,5 milijardi dolara u veljači ove godine, prenosi Biznis.

Milijarder je napustio poziciju izvršnog direktora kompanije 2021. godine, ali je ostao njen izvršni predsjednik i najveći dioničar sa oko devet posto udjela, prema podacima S&P Capital IQ.

Amazon je prošlog mjeseca postao dio grupe američkih tehnoloških kompanija čija tržišna kapitalizacija je premašila 2.000 milijardi dolara. Pridružio se konkurentima Microsoftu i Alphabetu, matičnoj kompaniji Googlea.

Dionice Amazona porasle su za trećinu ove godine, potaknute uzbuđenjem investitora zbog potencijala umjetne inteligencije da pokrene rast u cloud sektoru kompanije. Međutim, njegova tržišna vrijednost zaostaje za proizvođačem čipova Nvidia, i kompanijama Apple i Microsoft. One su prešle granicu od 3.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Bezos je osnovao Amazon 1994. godine, a kompanija je od trgovine knjiga prerasla u ogromno carstvo koje obuhvaća e-trgovinu, cloud računarstvo, video streaming, zdravstvo i druge djelatnosti. Nakon povlačenja sa mjesta izvršnog direktora Amazona, Bezos se fokusirao na svoju svemirsku kompaniju Blue Origin i američke novine Washington Post, koje je kupio 2013. godine za 250 milijuna dolara.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno