Financa
Digitalni poslovni portal

Jesmo li spremni za novu eru inflacije?

Svijet je na pragu razdoblja snažnijeg rasta cijena i viših kamatnih stopa, a pogoršani odnosi Zapada, Rusije i Kine i Covid-19 mogli bi poništiti i plodove globalizacije, upozorio je dužnosnik Banke za međunarodna poravnanja (BIS), prenosi Poslovni dnevnik.

Inflacija je zbog naglog rasta cijena energije i hrane u gotovo 60% razvijenih zemalja premašila 5%, zahvativši najšire područje od 80-ih godina 20. stoljeća, a u više od pola zemalja u razvoju viša je od 7%, upozorio je direktor BIS-a Agustin Carstens.

Velika gospodarstva, poput SAD-a i Britanije, i niz manje razvijenih zemalja već podiže ključne kamatne stope s niskih razina na koje su ih spustili kako bi poduprli gospodarstva u pandemiji, ali taj proces trebat će snažno ubrzati ako se visoka inflacija ukorijeni, smatra Carstens.

“Ključna je poruka da smo možda na pragu nove ere inflacije”, poručuje dužnosnik BIS-a. “Moramo biti spremni razmotriti mogućnost da će se inflatorno okruženje iz temelja promijeniti”, dodao je Carstens, a “ako je moja teza točna, središnje banke morat će se prilagoditi (novoj situaciji)”.

Dužnosnik BIS-a tvrdi da je ionako snažan rast cijena energije, sirovina i hrane, potaknut oporavkom od pandemijske krize, još više ubrzao zbog rata u Ukrajini. Pandemija i trgovinski ratovi razorili su nabavne lance, a radnici zbog većih troškova života traže veće plaće.

Inflaciju očekuju potrošači, kompanije, financijska tržišta i središnje banke

Pojavile su se i naznake da potrošači, kompanije i financijska tržišta očekuju znatno višu inflaciju nego središnje banke. Tako financijske tvrtke sada službeno prognoziraju da će inflacija u SAD-u i u Europi u iduće dvije godine biti veća od 4,5%, a u mnogim drugim razvijenim zemljama trebala bi prekoračiti 3,5%. To bi u kratkoročnoj perspektivi značilo da središnje banke moraju brzo promijeniti “pristup” obuzdavanju inflacije, a s takvim se problemom nisu se suočile još od 70-ih godina prošlog stoljeća. “To će najvjerojatnije zahtijevati podizanje realnih kamata iznad neutralnih razina kako bi se stišala potražnja”, tumači dužnosnik BIS-a, priznavši da bi središnje banke takvim potezom mogle izazvati veliko nezadovoljstvo.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije