Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako Blockchain unaprijeđuje Fintech

Zanimljiva je veza između Blockchain-a i Fintech-a. Kao što smo u prošlotjednom članku pisali fintech je softver, algoritam i aplikacija koja olakšava i automatizira tradicionalne načine raspolaganja novčanim sredstvima. Jedna od komparativnih prednosti fintech-a je komunikacija i prijenos sigurnih i nemodificiranih podatke preko decentralizirane mreže. Upravo blockchain pomaže u očuvanju sigurnosti podataka. Kada su podaci šifrirani olakšava praćenje, razumijevanje i reviziju umjetne inteligencije, omogućujući ljudima da vjeruju inteligenciji koju pokreće stroj.

Što je zapravo Blockchain

Kao što ste imali priliku čitati u našem članku, Blockchain je jednostavno rečeno lanac blokova. Riječ je o podatkovnim blokovima koji su povezani u jednosmjerni lanac, i u kojem svaka nova karika, odnosno blok, zavisi o vrijednosti prve starije karike. Kako to obično biva u informatici kad je nužna sigurnost i određena razina privatnosti, povezivanje blokova u lanac temeljeno je na kriptografiji.

Prednosti Blockchain-a

Sumnjive prakse burze, kao što su manipulacija dionicama preko ove tehnologije se mogu izbjeći. Često se pisalo o odgodama obrade naloga. Provizije i naknade svih učesnika i posrednika su bile toliko velike da je investiranje u dionice bilo neisplativo. Svi ovi faktori se mogu eliminirati korištenjem blockchain tehnologije.

Osim troškova koji se mogu izbjeći, dinamika je dodatna komparativna prednost. Tradicionalno bankarstvo je poznato po sporom prijenosu novca ili druge imovine. Za mali iznos novca, dvjema bankama može trebati dosta vremena da realiziraju transakciju.

Kada se blockchain tehnologija koristi u fintech aplikacijama, novac se može prenijeti za nekoliko minuta, bez obzira na količinu.

Izravne P2P transakcije bez posrednika mogu se omogućiti putem financijskih aplikacija kojima je blockchain temelj. Ova tehnologija značajno snižava transakcijske troškove. Rješenja za uključivanje, usklađenost s regulativom i prijevare korištenjem blockchain-a, ima potencijal uštedjeti financijskim institucijama značajnu količinu novca.

Blockchain ilustracija financaba
Blockchain ilustracija financaba

Identitet korisnika

Koristeći Fintech i Blockchain, korisnici mogu odlučiti kako se žele identificirati i s kim žele podijeliti svoj identitet. Digitalni otisak prsta, sličan fizičkom otisku prsta, mogu koristiti fintech potrošači kao jedinstveni identitet na blockchain-u. Bilo koja banka u mreži ga može koristiti jer se vodi u distribuiranoj knjizi.

Definirano je da su korisnici koji koriste blockchain tehnologiju prema uvjetima pametnog ugovora ušli u autonomni protokol. Isti je implementiran u računalni kod, koji održava blockchain. Jedna internetska veza je sve što je potrebno financijskim organizacijama koje pokreće blockchain da pretvore globalne transakcije u normalne procese.

Pristupačnost

Još jedna stvar koju treba imati na umu je da je blockchain prisutan posvuda. Ovo ga čini izvedivim za prijenos novca između pojedinaca (P2P). Koristeći privatni ključ, korisnik može pristupiti svojim podacima i upravljati svojim financijama s bilo kojeg mjesta.

Sami smo svjedoci da svijet koristi dinamična rješenja u ubrzanom načinu života. Shodno tome vrlo vjerojatno krećemo prema jedinstvenoj mreži koja je dostupna svakome s internetskom vezom. Potreba za brzim i učinkovitim transakcija dramatično će rasti.

Fintech kompanijama ovaj će lanac blokova omogućiti da dizajniraju vrhunske proizvode. Zahvaljujući blockchain metodama revizije, moći će razviti aplikacije koje će bez problema sigurno moći obraditi ogromne brojeve transakcija. Reviziju svih transakcija može se izvršiti brzo i sigurno. Dostupne su informacije koje pruža ovaj sustav, osiguravajući potpunu transparentnost.

https://financa.ba/blog/2022/11/27/fintech-sta-je-zapravo/

4 osnovne prednosti Blockchain-a koje će implementirati Fintech

Stvaranje digitalne knjige

Blockchain je usporediv s bruto bilancom koju posjeduje svaki računovođa. U glavnoj knjizi imate stranice koje bilježe transakcije. One su vremenski označene, a blokovi u lancu bilježe transakcije na isti način. Bilježenjem kronološkog vremena svake transakcije blockchain može digitalno zabilježiti cijeli životni ciklus novca dok teče i mijenja vlasnika.

Štiti od prijevare

Blockchain je također decentraliziran, što znači da nitko nema kontrolu nad lancem. Ne može se ni na koji način promijeniti. Nepromjenjivost znači da blockchain može zabilježiti potpuni, nepromjenjivi financijski zapis svake transakcije, nudeći veliku zaštitu od prijevare.
Trenutno još uvijek postoji mala mogućnost hakiranja lanca blokova. Primjerice kada netko posjeduje više od 50% čvorova u lancu i može potvrditi vlastite transakcije, slučajevi u kojima se to događa i dalje su rijetki.

Uklanja treće strane iz transakcija

Povećana sigurnost Blockchaina nudi brojne prednosti. Jedna od njih je da možete zaobići tradicionalne metode sprječavanja prijevara koje zahtijevaju da više strana potvrdi transakcije.

Svaka financijska transakcija zahtijeva ovlaštenje koje će je potvrditi. Da li se radi o Visa ili Master Card koji obrađuju vaše transakcije, ili o zaposlenim u investicijskim bankama kao validatorima transakcija. Podsjetimo se 2020. godine Citigroup banka je greškom izvršila uplatu oko 900 milijuna dolara zbog pogrešaka u procesu.
Ovakve vrsta pogreške su nemoguće u blockchain tehnologiji zbog decentralizirane mreže. Transakcije na lancu blokova automatski se provjeravaju jer se šalju svim čvorovima u mreži na provjeru autentičnosti. To uklanja potrebu za trećim stranama.

Blockchain ilustracija financaba slika 2
Blockchain ilustracija financaba

Demokratizira upravljanje novcem

Najpoznatija upotreba blockchain-a u fintech-u bile su kriptovalute, koje vam omogućuju da svoj novac držite bez banke. Oni koji kupuju kriptovalute mogu odlučiti držati svoju valutu u vlastitim digitalnim novčanicima. Vlasnici novčanika imaju privatni ključ. On je potreban za slanje i trošenje kriptovaluta. Osim toga imaju javnu adresu koja im omogućuje primanje uplata od drugih. Oni koji imaju ključeve jedini su vlasnici tog novčića. Za razliku od tradicionalne valute, ne postoji banka koja drži novac.

Međutim, još uvijek postoji rizik s držanjem novca na ovaj način. Ako zaboravite svoj privatni ključ ili vam ga ukradu, nema načina da vratite novac jer ste isključivo vi odgovorni. Mnogi vlasnici kriptovaluta umjesto toga odlučuju pohraniti svoj novac kod skrbnika, koji drži njihov coin poput banke. Najveća od ovih usluga, Coinbase, ima preko 43 milijuna korisnika i drži 90 milijardi dolara na platformi.

Blockchain će promijeniti ideju tradicionalnog bankarstva. Prema prezentiranim informacijama, nudi jeftinije i brže transakcije u sigurnom sučelju. Kada će biti implementiran u svakodnevnim transakcijama, pitanje je vremena.

Autor: Uredništvo Financa.ba

Prilikom preuzimanja ovog članka obavezno navesti financa.ba kao izvor i poveznicu (link) na članak.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno