Financa
Digitalni poslovni portal

Kako je rat u Ukrajini zarobio milijarde eura u Rusiji

Godinu je dana nakon početka Ruske invazije na Ukrajinu. Međunarodne kompanije koje su investirale u Rusiju ne mogu doći do kapitala. Rat u Ukrajini je zarobio milijarde eura kapitala stranih investitroa. Ne treba zaboraviti da je dio investitora napustio tržište Rusije bez obzira na pretrpljene gubitke.

HBSC izgubio 300 milijuna eura

Najveća europska banka, HBSC je uknjižila gubitak od 300 milijuna eura nakon prisilne obustave poslovanja u Rusiji. Navedeno je u financijskom izvješću za prethodnu, 2022. godinu.

HSBC još isčekuje potpis ugovor o prodaji poslovanja u Rusiji. Naime, banka je u pregovorima s lokalnim ponuditeljom financijskih usluga, Expoobank. Tijekom lipnja prošle godine iz HSBC-a je saopćeno da ugovor ovisi od odobrenja ruske vlade i regulatora. Ipak, zamjenik ministra financija Alexei Moiseev rekao je da će blokirati prodaju podružnica stranih banaka u Rusiji. Mnoge multinacionalne korporacije su brzo nakon početka sukoba u Ukrajini u veljači prošle godine preduzele korake za napuštanje ruskog tržišta. Međutim, napuštanje poslovanja u bankarskom sektoru je bilo usporeno zbog bojazni da ruski zakon neće to dozvoliti.

Sova Capital – rat za kapital

Drugi primjer je slučaj kompanije Sova Capital. Specijalizzirana je za pružanje pristupa međunarodnim investitorima ruskom tržištu dionica i obveznica. Brokerska kuća je postala nelikvidna ubrzo nakon invazije prošle godine. Sudski slučaj u Londonu će sada utvrditi šta će se desiti sa portfeljem ruske imovine koju je držao potencijalno vrijednom 311 milijuna eura. Ruski prinudni upravitelji žele prodati kompaniju uz ogroman diskont kako bise vratila sredstva ruskim kreditorima.

Cijeli tim odvjetnika se okupio na sudu proteklog tjedna nakon što su prinudni upravitelji pokušali prodati portfolio uz značajan popust milijarderu Romanu Avdejevu. On je bio vlasnik fonda prije njenog kolapsa. Kao protivnik nagodbe se pojavio bivši izvršni direktor Gazpromnefta Boris Zilbermints, koji je također ponudio konkurentsku ponudu u gotovini za imovinu fonda. Za jedne je problem, a za druge prilika, ali malo je vjerojatno da će se okruženje uskoro promjeniti.

Mi smo tek u prvom krugu ekonomskog rata između Rusije i Zapada. Sudske bitke koje je rat pokrenuo angažirat će odvjetnike, sudce i arbitre godinama — a potencijalno i desetljećima koja dolaze.

Maximilioan Hess, direktor Enmetena Advisory, londonske konsultantske kompanije za političke rizike

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije