Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako postati vrijedan zaposlenik: Strategije ulaganja u sebe za napredak u karijeri

Važno je prepoznati vrijednost ulaganja u osobni razvoj. Često zaposlenici podcjenjuju tu moć, prioritetizirajući kratkoročne zadovoljstva poput kupovine nove odjeće ili izlaska, umjesto dugoročnih investicija u napredak karijere, kao što su stjecanje novih znanja ili poslovnih vještina.

Mnogi renomirani poslovni stručnjaci preporučuju ulaganje u osobni razvoj. Brian Tracy, autor mnogih bestselera, ističe jednostavno pravilo koje obećava uspjeh i potencijalno obogaćivanje: “Ako uložite 3% svojih prihoda u sebe, stvarate temelj za napredak i financijski prosperitet.”

Isto tako, Warren Buffett, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, dijeli slično stajalište: “Najbolja investicija koju možete napraviti je ulaganje u sebe. Sve što unaprijedi vaše vještine i talente je neprocjenjivo jer to nitko ne može oporezovati ili oduzeti.”

Funkcionira li, zaista, ova metoda?

Koncept ulaganja u sebe nije samo fraza za motivaciju; to je stvarni alat koji vam olakšava napredovanje u karijeri. Kontinuirano unapređivanje svojih stručnih vještina povećava vašu vrijednost u industriji i čini vas sve traženijim članom tima u vašoj tvrtki. Vaš poslodavac je uvijek voljan dodatno nagraditi najbolje zaposlenike, jer shvaća da ako to ne učini, drugi će ih brzo privući.

Traženje povišice ili boljeg posla postaje znatno jednostavnije kada imate bogato iskustvo i široko znanje. Danas, fakultetska diploma sama po sebi često nije dovoljna za postizanje uspjeha. Nakon diplomiranja i ulaska u dobar posao, oslanjanje isključivo na stečeno fakultetsko iskustvo nije dovoljno za napredovanje. U stvarnosti, mlađi kolege vas često prestižu jer donose svježa znanja i perspektive.

Koliko je preporučljivo ulagati u sebe?

Iako ne postoji čvrsto znanstveno pravilo o tome koliko trebate ulagati, preporuka Briana Tracyja od 3% nije loša smjernica. Naravno, uvijek možete ulagati i više ako to možete. Neki poslodavci čak nude nadoknadu troškova obrazovanja kako bi olakšali taj proces.

Ako zarađujete 17.500 KM godišnje, preporučeno je uložiti 3% toga u svoj razvoj, što iznosi 525 KM godišnje ili oko 44 KM mjesečno. Iako se može činiti puno, posebno ako imate kredit, važno je shvatiti da će se ta investicija isplatiti jer će vam pomoći da povećate svoju vrijednost i zaradu u budućnosti. Na primjer, ako sljedeće godine zaradite 75 000 kuna, već ste više nego udvostručili povrat na ulaganje.

Kako znati u što ulagati?

Važno je ulagati u znanje i vještine koje će vam omogućiti napredovanje u karijeri i postizanje povišice. Izbor ulaganja trebao bi biti usmjeren na područja koja su relevantna za vaš posao i koja će vam omogućiti napredovanje, a ne na trenutno popularne ili “velike” stvari. Na primjer, umjesto da slijedite trenutne trendove poput ulaganja u nekretnine, fokusirajte se na razvoj vještina koje su ključne za vašu struku.

Ako niste sigurni u koje certifikate, tečajeve ili obrazovanje uložiti svoj novac, razmislite o ciljanoj poziciji unutar tvrtke koju biste željeli postići. Zatim se posavjetujte s kolegama na toj poziciji kako biste saznali koje su njihove preporučene kvalifikacije i obrazovanje. Ako je moguće, pitajte i svog šefa za savjet o potrebnim koracima za napredovanje unutar tvrtke. Ako ovi prijedlozi nisu dovoljni, istražite zahtjeve za poslovima koji vas zanimaju na tržištu rada kako biste saznali potrebne kvalifikacije.

Evo nekoliko prijedloga za unapređenje karijere:

  • Sveučilišna diploma
  • Certifikati
  • Seminari i radionice
  • Knjige
  • Individualne konzultacije sa stručnjacima u vašem području
  • Satovi i tečajevi u području biznisa, primjerice: Marketing na društvenim mrežama, komunikacijske vještine, produktivnost, računovodstvo
  • Google AdWords i Google Analytics – postoje besplatni tečajevi online i certifikati koje njima stječete vam garantiraju stopostotnu mogućnost zaposlenja u marketinškim agencijama

Investiranje u sebe ne ograničava se samo na razvoj novih vještina, piše Stratego. Unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja također ima utjecaj na postignuće. Ulaganje u područja koja potiču kreativnost, poput učenja jezika ili grafičkog dizajna, također pridonosi vašem napretku u karijeri.

Ako težite napretku u karijeri, važno je neprestano raditi na vlastitom osobnom razvoju. Postanite nezamjenjivi u poslu tako što ćete razviti vještine koje vas ističu u odnosu na ostale.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno