Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kripto industrija strahuje jer bitcoin pada ispod 20.000 dolara

Industrija kriptovaluta u ponedjeljak je bila na rubu jer se bitcoin borio da ostane iznad ključne razine, a ulagači strahuju da bi problemi kod velikih kriptovaluta mogli izazvati šire potresanje tržišta.

Bitcoinom, najvećom svjetskom kriptovalutom, trgovalo se malo ispod simbolične razine od 20.000 dolara u ranim satima trgovanja u Londonu.

Bitcoin je u subotu pao na čak 17.592,78 dolara, i pao ispod 20.000 dolara prvi put od prosinca 2020. Izgubio je gotovo 60% svoje vrijednosti ove godine i 37% samo ovog mjeseca u posljednjem krahu sektora kriptovaluta.

Njegov pad uslijedio je nakon problema kod nekoliko velikih igrača u industriji. Daljnji padovi, rekli su tržišni igrači, mogli bi imati negativni učinak jer su drugi kripto investitori prisiljeni prodati svoje udjele kako bi zadovoljili zahtjeve za maržom i pokrili gubitke.

Kripto hedge fond Three Arrows Capital istražuje opcije uključujući prodaju imovine i spašavanje od strane druge tvrtke, rekli su njegovi osnivači za Wall Street Journal u priči objavljenoj u petak, istog dana kada je kripto zajmodavac Babel Finance rekao da će obustaviti povlačenje sredstava.

Krah Celsius Networka

Zajmodavac Celsius Network ovog je mjeseca rekao da će obustaviti isplate kupaca. U blogu u ponedjeljak, Celsius je rekao da će nastaviti suradnju s regulatorima i dužnosnicima, ali da će pauzirati svoje sesije pitanja i odgovora (Q&A) kupaca.

“Iz sustava se povlači mnogo kredita i ako zajmodavci moraju apsorbirati gubitke od Celzijusa i Three Arrows Capital, smanjit će veličinu svojih budućih kreditnih volumena, što znači da je cjelokupni iznos kredita dostupan u kripto ekosustavu uvelike smanjen”, rekao je Adam Farthing iz B2C2 za Reuters.

“Osjećam se slično kao 2008. u smislu kako bi moglo doći do domino efekta bankrota i likvidacija”, rekao je Farthing.

Povrijeđeni su i manji tokeni, koji se obično kreću u tandemu s bitcoinom. Token eter br.2 bio je na 1,0752 dolara, pao je ispod vlastite simbolične razine od 1000 dolara tijekom vikenda.

Pad na kripto tržištima poklopio se s padom dionica, budući da su dionice u SAD pretrpjele najveći tjedni pad postotka u dvije godine zbog straha od rasta kamatnih stopa i sve veće vjerojatnosti recesije.

Potezi Bitcoina obično slijede sličan obrazac kao i druga rizična sredstva poput tehnoloških dionica.

Kretanje Bitcoina u 2022 izvor Reuters

Ukupna kapitalizacija tržišta kriptovaluta iznosi otprilike 877 milijardi dolara, prema stranici o cijenama Coinmarketcap, što je pad s maksimuma od 2,9 bilijuna dolara u studenom 2021.

Pad stablecoina – vrste kriptovaluta dizajnirane da drži stabilnu vrijednost – također sugerira da ulagači povlače novac iz sektora u cjelini.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno