Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kupnja bitcoina kao zaštita od inflacije? Brazil i Indonezija su prvi u svijetu po usvajanju kriptovaluta

Kriptovalute su u 2021. godini bile široko prihvaćene u Brazilu i Indoneziji čiji građani traže zaštitu od inflacije u razdoblju naglog pada vrijednosti domaće valute, prema istraživanju američke burze kriptovaluta Gemini.
Prošla godina bila je uspješna za kriptovalute, pokazalo je istraživanje, istaknuvši među glavnim motorima potražnje inflaciju u zemljama čije su valute izgubile na vrijednosti.

Gemini je anketirao gotovo 30.000 ljudi u 20 zemalja u razdoblju od studenoga 2021. do veljače ove godine.

Brazil i Indonezija prednjače u svijetu po usvajanju kriptovaluta, sa 41 posto vlasnika među ispitanicima. Usporedbe radi, njihov udio u SAD-u iznosi 20 posto, a u Ujedinjenom Kraljevstvu 18 posto, pokazalo je istraživanje.

U Europi je samo 17 posto ispitanika navelo da su u 2021. bili vlasnici digitalne imovine, a samo sedam posto onih koji je trenutno ne posjeduju reklo je da je u određenom trenutku namjerava kupiti.

Anketa je pokazala da su ispitanici u zemljama čije su valute oslabile prema dolaru više nego pet puta skloniji kupiti ih kako bi se zaštitili od inflacije.

U SAD-u i Europi samo 16 posto ispitanika smatra da kriptovalute štite od inflacije, u usporedbi sa 64 posto njih u Indoneziji i Indiji.

Indijska rupija oslabila je prema dolaru 17,5 posto u posljednjih pet godina, dok je indonezijska rupija između 2011. i 2020. godine potonula 50 posto.

Gemini je otkrio i da je prošle godine 79 posto vlasnika kupovalo digitalnu imovinu zbog njezinog dugoročnog investicijskog potencijala.

Najpopularnija kriptovaluta bitcoin dosegnula je u studenome najvišu razinu otkada se njome počelo trgovati, premašivši 69 tisuća dolara, čime je vrijednost njezinog tržišta dosegnula 3.000 milijardi dolara, prema CoinGeckou.

U ovoj godini bitcoinom se trguje u rasponu od 34 do 44 tisuće dolara.

Izvor:tportal.hr

 

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno