Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

MMF blago podigao prognozu rasta svjetskog gospodarstva

Međunarodni monetarni fond (MMF) marginalno je podigao prognozu rasta svjetskog gospodarstva za ovu godinu, na 3,3 posto. Uz snažan rast aktivnosti u SAD-u i Kini i posustalu eurozonu pod pritiskom podignutih troškova zaduživanja.

Prognoza rasta svjetskog gospodarstva 3,2 posto

MMF za ovu godinu prognozira rast svjetskog gospodarstva od 3,2 posto, za svega 0,1 postotni bod snažniji no što su očekivali u siječnju. Istim tempom trebala bi porasti i u 2025. MMF-ove zimske prognoze obuhvaćaju samo najveća gospodarstva i skupine gospodarstava. Usporedbe radi, prosječan rast svjetskog gospodarstva u razdoblju od 2000. do 2019. iznosio je 3,8 posto. Rast svjetskog gospodarstva dotaknuo je dno krajem 2022., kliznuvši na 2,3 posto.

Konstantno usporavanje rasta

Prema našim najnovijim projekcijama za svjetsko gospodarstvo, rast će ove i iduće godine ostati stabilan, na 3,2 posto”, napsao je u blogu glavni MMF-ov ekonomist Pierre-Olivier Gourinchas. Većina pokazatelja i dalje signalizira blago usporavanje rasta, naglasio je dužnosnik MMF-a. Dodao je da predviđaju manje “ožiljaka” u gospodarstvu nakon kriza u protekle četiri godine, ali uz razlike od zemlje do zemlje.

Smirivanje inflacije, bolja ponuda radne snage

Otporan rast i naglo usporavanje inflacije signaliziraju povoljna kretanja na strani ponude. Uključujući splašnjavanje šokova cijena energije i nevjerojatan oporavak ponude radne snage. Podržan u mnogim naprednim gospodarstvima snažnom imigracijom, napominje MMF-ov glavni ekonomist.

Globalna trgovina robom i uslugama trebala bi prema najnovijim MMF-ovim izračunima porasti za tri posto u 2024. Dodatno, za 3,3 posto u 2025., nešto slabije nego što su bili predviđali u zimskom izvješću. Povijesni prosjek iznosi 4,9 posto.

Očekuje se snažan rast gospodarstva SAD-u

MMF je ponovno najviše poboljšao prognozu za američko gospodarstvo. Sada im predviđaju 2,7-postotni rast u ovoj godini, snažniji za 0,6 postotnih bodova nego što su bili izračunali u zimskim projekcijama. U 2025. trebao bi usporiti na 1,9 posto. Rast cijena mogao bi ponovo ubrzati i u eurozoni zbog kontinuirano snažnog rasta plaća i tvrdokorno snažnog poskupljenja usluga, ali nema puno naznaka pregrijavanja, ističu stručnjaci MMF-a.

Posustali rast eurozone

Gospodarstvo 20-člane eurozone trebalo bi ove godine porasti za 0,8 posto, prognoziraju. Napominjući da aktivnost koče šokovi iz prethodnog razdoblja i stroga monetarna politika. U 2025. rast će ubrzati na 1,5 posto.
Među velikim gospodarstvima svijeta najveći rast u ovoj godini MMF očekuje u Indiji, po stopi od 6,8 posto. Kineski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za 4,6 posto, a u 2025. bi rast trebao usporiti, na 4,1 posto.

Rusko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti za 3,2 posto, izračunali, podigavši prognozu za 0,6 postotnih bodova. U 2025. rast bi trebao značajno usporiti, na 1,8 posto, prenosi HRT.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno