Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

MMF je i dalje strogo protiv kriptovaluta

Međunarodni monetarni fond (MMF) i dalje je potpuno konzervativan po pitanju kriptovaluta. Ukoliko ste se nadali da bi Vaš kripto portfolio mogao postati legitimno sredstvo plaćanja – načekat ćete se. Međunarodni monetarni fond (MMF) snažno je preporučio da se kriptovalutama ne dodjeljuje status službene valute ili zakonskog sredstva plaćanja, navodeći potrebu za strogim propisima.

Dešavanja na tržištu idu u prilog MMFu

U nedavnom izvješću, MMF je naglasio važnost sveobuhvatnog pravnog temelja za učinkovito reguliranje kriptovaluta. Posebno su naglasili aspekte privatnog prava i financijskog prava, piše IMF.
MMF je istaknuo neuspjehe platforme za kripto trgovanje FTX i stablecoina Terra Luna prošle godine. Koristeći kao argument da je hitno uspostaviti jasne politike za zaštitu ulagača i spriječiti zlouporabu u industriji.

Unatoč nedavnim izazovima u industriji, optimizam ulagača nastavlja se povremeno oživljavati. Primjer je i najpopularnija krriptovaluta, Bitcoin, koja je udvostručila vrijednost tijekom godine. Bez snažnih zaštitnih mjera, povećani rizik od prijevare i lošeg ponašanja mogao bi nepovoljno utjecati na očekivane povrate ulagača, navodi se u izvješću MMF-a, prenosi Zimo.

MMF je također izrazio zabrinutost zbog stabilnih kripto tokena denominiranih u čvrstim valutama. Upozoravaju da bi potencijalno mogli zamijeniti službene valute. Ovo bi moglo imati poguban utjecaj na monetarnu i fiskalnu politiku zemalja. Posebno na tržištima u nastajanju i gospodarstvima u razvoju.

Ovo je posebno istinito za tržišta u nastajanju i gospodarstva u razvoju, naglašavajući potrebu za sveobuhvatnim, dosljednim i koordiniranim političkim pristupom kriptovalutama, ističe se u spomenutom izvješću.

Kriptovalute iz MMF-ove perspektive

MMF je dao i ključne preporuke, tvrdeći da je obrana od zamjene suverenih valuta održavanje vjerodostojnih domaćih institucija. Transparentni, dosljedni i koherentni okviri monetarne politike ključni su za učinkovit odgovor na izazove koje postavlja kripto imovina.
Kreatori politike trebali bi integrirati kripto unutar postojećih režima i pravila koja upravljaju tokovima kapitala. Sve zbog potrebe da se osigura stabilnost i smanje potencijalni poremećaji, poručuju iz MMF-a.

U konačnici, porezne politike trebale bi osigurati nedvosmisleno postupanje s kripto imovinom. Administratori bi trebali pojačati napore za usklađivanje. Potrebni su posebni propisi kako bi se razjasnio porezni tretman kripto. Ovo uključuje poreze na dodanu vrijednost ili namete na prihod ili bogatstvo, piše u izvješću, prenosi Zimo.

Prihvaćanjem sveobuhvatnog pristupa i provedbom nvedenih preporuka, kreatori politika mogu očuvati monetarni suverenitet, zaštititi interese ulagača i promicati financijsku stabilnost u digitalnom dobu, zaključak je MMF-ovog izvješća. Prošle je godine kripto tržište doživjelo značajne gubitke, s gotovo 1,4 trilijuna dolara izbrisanih s njegove vrijednosti zbog bankrota u sektoru, predvođenih kolapsom FTX-a, druge najveće svjetske kripto burze u to vrijeme.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno