Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Nafta nastavila rasti, dosegnuvši 9-godišnji maksimum od 118$

Cijene nafte danas su nastavile rasti, a europska nafta Brent skočila je iznad 118 dolara za barel zbog poremećaja u trgovini i problema s opskrbom zbog zapadnih sankcija Rusiji, dok su američke zalihe “crnog zlata” pale na višegodišnji minimum.

Brent nafta je na terminskom tržištu ugovorena preko noći po cijeni od čak 118,22 dolara po barelu, najvišoj od veljače 2013. godine, a američka WTI nafta dosegnula je 11-godišnji maksimum od 114,70 dolara po barelu, prenosi Reuters.

Rast cijena uslijedio je nakon odluke SAD-a da uvede sankcije ruskom sektoru prerade nafte, što je izazvalo zabrinutost da bi izvoz ruske nafte i plina mogao biti sljedeća meta.

Washington se za sada suzdržava od ciljanja ruskog izvoza nafte i plina dok administracija predsjednika Joea Bidena mjeri utjecaj koji bi potencijalne sankcije imale na globalna tržišta nafte i cijene energije u Sjedinjenim Državama.

Prognozira se dostizanje cijene od 125$ po barelu

Australska ANZ banka podigla je svoju kratkoročnu prognozu rasta cijena nafte na 125 dolara po barelu, dodajući da bi deficit opskrbe mogao dodatno potaknuti cijene.

Rusija je treći najveći svjetski proizvođač nafte i najveći izvoznik nafte na svjetska tržišta, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA). Izvoz ruske sirove nafte i naftnih derivata dosegao je 7,8 milijuna barela dnevno u prosincu, prema IEA-i.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, odlučili su na jučerašnjem sastanku držati se prethodno postavljenog plana povećanja proizvodnje za 400.000 barela dnevno u travnju, unatoč rastu cijena. Reuters navodi da je grupa OPEC+ ignorirala krizu u Ukrajini i apele potrošača da više povećaju proizvodnju.

U međuvremenu, zalihe sirove nafte u SAD-u nastavile su opadati.

Količina u rezervoarima u ključnom američkom naftnom čvorištu u Cushingu, Oklahoma, pala je na najnižu razinu od 2018., dok su američke strateške rezerve pale na gotovo 20-godišnji minimum, prije novog oslobađanja nafte iz Belinih rezervi. U utorak u tandemu s drugim industrijaliziranim zemljama, dodaje Reuters.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno