Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ulagači upozoravaju na neželjene posljedice kada tvrtke prekidaju veze s Rusijom

Grupa za odgovorno ulaganje koja predstavlja 10 bilijuna dolara u imovini pod upravljanjem kaže  kako bi tvrtke mogle biti u pravu kad prekidaju ruske poslovne veze u znak protesta protiv invazije Moskve na Ukrajinu, ali je pozvala rukovoditelje da vode računa kako izbjeći nenamjernu štetu zaposlenicima, političkim neistomišljenicima ili potrošačima -piše Reuters.

U priopćenju koje će biti objavljeno u četvrtak, Savez investitora za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku rekao je da tvrtke moraju razmotriti prekid ruskih poslovnih ugovora ako ne mogu izbjeći doprinos narušavanju ljudskih prava.

Međutim, odluke o prodaji “moraju se detaljno proučiti radi sprečavanja bilo kakvih neželjenih posljedica za ljudska prava”, stoji u priopćenju, objavljenom u ime više od 200 globalnih članica.

Prekid poslovanja može ugroziti radnike

Dužnosnici Saveza rekli su da bi zapadne tvrtke trebale napraviti duboku analizu dok odlučuju hoće li ostati ili otići, te poduzeti korake poput zaštite radnika od odmazde ako se pridruže demonstracijama protiv invazije.

Neke tvrtke poput državnih banaka i energetskih tvrtki mogle bi biti očiti partneri s kojima treba obustaviti suradnju, rekla je Rebecca DeWinter-Schmitt, pomoćnica direktora Saveza. Ali, dodala je, “Druga je stvar ako ste tvrtka koja prvenstveno proizvodi mlijeko za domaće tržište i odlučite se povući, jer to bi moglo smanjiti zalihe hrane.”

Izjava pokazuje napetosti s kojima se suočavaju mnoge američke i europske korporacije i ulagači, dok tvrtke kao Boeing, BP i norveški državni fondovi prekidaju poslovne odnose u Rusiji.

Zapadne sankcije Rusiji povećane su od prošlog tjedna, uključujući nova izvozna ograničenja objavljena u srijedu.

Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini opisuje kao “specijalnu operaciju”, odgovorila je podizanjem kamatnih stopa i ograničavanjem prodaje imovine strancima. Neke zapadne tvrtke izrazile su zabrinutost za radnike dok se povlače iz Rusije.

U izjavi u kojoj je, na primjer, u utorak najavio izlazak iz upravljanja naftnim i plinskim postrojenjima na otoku Sahalin, ExxonMobil je rekao da će pažljivo upravljati procesom i da ima “obvezu osigurati sigurnost ljudi, zaštititi okoliš i integritet operacije.”

 

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno