Financa
Digitalni poslovni portal

Najbogatiji indijski bankar dao ostavku

Milijarder i najbogatiji indijski bankar Uday Kotak, koji je osnovao i vodio banku Kotak Mahindra, dao je ostavku.
Četiri mjeseca prije isteka mandata podnio je ostavku na mjesto predsjednika uprave i izvršnog direktora, objavila je banka u subotu putem burze.

Kotakov rani izlazak iz četvrte najveće banke u zemlji je iz osobnih razloga, navodi se u izjavi, ali analitičari kažu da će to ublažiti zabrinutost da će Kotakova prisutnost ometati rad njegova nasljednika.

Deepak Gupta, trenutno zajednički generalni direktor u tvrtki, bit će izvršni direktor do 31. prosinca, dodala je banka.

“Već neko vrijeme razmišljam o ovoj odluci i vjerujem da je to prava stvar za našu instituciju”, napisao je Kotak u pismu upućenom indijskim burzama.

“Osjetio sam da je prikladno predati palicu i započeti tranziciju“, napisao je Kotak.

Indijski bankarski propisi, ograničavaju mandat izvršnih direktora banaka i drugih kreditnih institucija na 12 godina ako su ujedno i glavni dioničari.

Kotaku je mandat trebao isteći u prosincu

Banka je već podnijela zahtjev za imenovanje novog generalnog direktora središnjoj banci Indije. Rekla je banka u svojoj obavijesti. U Indiji položaje vodećih zajmodavaca odobrava Reserve Bank of India, koja regulira bankarski sektor.

“Ako novi izvršni direktor dolazi izvan banke, tranzicija bi bila duža”. Rekao je Amit Tandon, izvršni direktor savjetodavne tvrtke Institutional Investor Advisory Services.

No, ako je banka izabrala kandidata iz svojih redova, onda bi sam proces mogao biti puno lakši, rekao je Tandon.

Na platformi društvenih medija X, ranije poznatoj kao Twitter, Kotak je rekao da “osnivači odlaze, ali institucija cvjeta u vječnost”.

Rekao je da će ostati u upravi banke kao neizvršni direktor i značajan dioničar.

Anand Dama, bankovni analitičar u brokerskoj kući Emkay Global Financial Services, rekao je da iako je rani odlazak glavnog izvršnog direktora bio iznenađenje. Zahtjev za odobrenje njegove zamjene sugerira da banka već ima internog kandidata.

Reputacija

Kotak i njegova banka izgradili su reputaciju zbog svoje usredotočenosti na upravljanje rizikom, što je zajmodavcu pomoglo da izbjegne krizu loših zajmova koja je pogodila indijske banke od 2013.

Dosljedno upravljanje rizikom Kotak Mahindre stoji iza visoke procjene vrijednosti banke, rekao je Dhananjay Sinha, voditelj istraživanja u brokerskoj kući Systematix.

Bruto loši krediti u banci iznose 1,78 posto ukupne aktive, a banka trguje po omjeru cijene i knjigovodstvene vrijednosti 4,2 puta, pokazuju podaci burze. To je u usporedbi s omjerom najvećeg indijskog privatnog zajmodavca HDFC banke od 4,2 puta i višim od omjera ICICI banke od 3,38 puta.

Kotak je također postao vodeći bankar indijske vlade u vrijeme tržišnog stresa. Pomogao je u vođenju stečajnog postupka za indijski infrastrukturni konglomerat IL&FS 2019., koji je zamrznuo kreditna tržišta u zemlji.

No, imao je i sukoba s regulatorom

U 2018. dospio je na naslovnice osporivši na sudu direktivu RBI-a da smanji svoj udio u banci na 26 posto. Kupujući sebi više vremena za prodaju dionica vanjskim investitorima.

Uz banku, Kotak je također izgradio posao vrijedan 18 milijardi dolara u alternativnoj imovini i tvrtku za upravljanje imovinom.

“Veselim se svojoj novoj ulozi neizvršnog direktora. Ulozi koju su mi povjerili upravni odbor i velika većina dioničara banke”, napisao je Kotak u pismu.

Izvor: capital.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije