Financa
Digitalni poslovni portal

Najveća banka na svijetu upravo je pogođena ransomware napadom. Stručnjaci kažu da će se ova hakiranja nastaviti događati

U četvrtak je podružnica najveće svjetske banke, zbog ransomware napada navodno bila prisiljena vršiti trgovanje pomoću USB sticka koji je nosio kurir po New Yorku.

Izvori su za Bloomberg rekli da se ICBC Financial Services, američka podružnica Industrial and Commercial Bank of China, oslanjala na offline sustav za obradu trgovanja američkim državnim obveznicama nakon što je u prošlog tjedna bila pogođena ransomware napdaom. Ponovno povezivanje ICBC-a s elektroničkim sustavom poravnanja moglo bi potrajati danima, izvijestio je Reuters, prenosi Inc.com

Analitičari kažu da je napad, koji je u četvrtak poremetio tržište američkih državnih obveznica, vjerojatno djelo LockBita. To je kriminalna skupina povezane s Rusijom koja je također optužena za hakiranje Boeinga ranije ove godine. Danas je grupa preuzela odgovornost u porukama novinarima.

Odmah po otkrivanju incidenta, ICBC FS isključio je i izolirao pogođene sustave kako bi obuzdao incident“. Izjavili su to iz banke u izjavi na svojoj web stranici. Dodali su  da istražuje uz pomoć stručnjaka za informacijsku sigurnost i da je prekršaj prijavila policiji.

Ransomware napadi će se nastaviti

Ransomware napadi su napadi u kojima hakeri zaključavaju sustave ili podatke tvrtke i traže novac da bi ih otključali. Često u obliku kriptovalute. Očekuje se da će ove vrste napada nastaviti rasti, što znači da bi banke mogle imati sve veću potrebu okrenuti se planovima za nepredviđene situacije. Između ostalog, to je okretanje offline sigurnosnim kopijama ili, u ekstremnim slučajevima, korištenje olovke i papira, kao što su navodno učinili radnici u MGM Resorts nakon kibernetičkog napada početkom ove godine.

Napadi su porasli ove godine u usporedbi s prethodnim godinama, prema tvrtki za kibernetičku sigurnost Recorded Future. Samo u rujnu, ransomware bande koje tvrtka prati objavile su 455 žrtava na svojim stranicama za iznuđivanje, u odnosu na 193 u rujnu 2022. U posljednjih nekoliko mjeseci, MGM Entertainment i Caesars Resorts bili su žrtve napada ransomwarea. U kolovozu je proboj Cloroxovih sustava uzrokovao nestašice proizvoda.

Nakon pada u 2022., plaćanja ransomwarea rastu. Od siječnja do lipnja ove godine, tvrtka za analizu blockchaina Chainalysis identificirala je 175,8 milijuna dolara više u iznuđenim kriptovalutama nego u istom razdoblju prošle godine, a stvarne brojke vjerojatno su znatno veće. Chainalysis pripisuje porast porastu ciljanja organizacija s dubokim džepom i porastu uspješnih hakiranja manjih organizacija. Agencije vlade SAD-a odvraćaju tvrtke od plaćanja otkupnine hakerima.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije