Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

NBS preuzima Virgin Money za skoro 3 milijarde funti

Nationwide Building Society (NBS) na putu je preuzme svog rivala Virgin Money u poslu vrijednom 2,9 milijardi funti.

Ova akvizicija će učvrstiti poziciju NBS-a kao drugog najvećeg hipotekarnog zajmodavca u Velikoj Britaniji. Ali će značiti i odlazak šefa i smanjenja određenog broja radnih mjesta u Virgin Money-iju.

Iako je NBS prestao vlastitim članovima nuditi da glasuju o dogovoru – pozivajući se na britanska pravila o preuzimanju kompanija koje se kotiraju na javnoj burzi – i dalje će trebati odobrenje dioničara kompanije Virgin Money.

Najveći investitor kompanije Virgin Money, sir Richard Branson, već je dao naslutiti da će podržati preuzimanje. To će rezultirati neočekivanim prihodom od 724 milijuna funti za ovog biznismena milijardera, prenosi Bonitet.

Taj iznos uključuje 414 milijuna funti od otkupa njegovog 14,5% udjela u kompaniji koju je osnovao 1995. godine. Kao i 310 milijuna funti za korištenje brenda Virgin Money. Iznos koja uključuje da NBS plaća 15 milijuna funti godišnje autorske naknade za prva četiri godine. Kao i izlaznu taksu (brisanje imena) od 250 milijuna funti. Brisanje imena,  odnosno rebrendiranje je u planu NBS-a.

„NBS prepoznaje značajnu ulogu koju je brend ‘Virgin Money’ odigrao u razvoju kompanije tijekom vremena. Međutim, kao dio svoje dugoročne strategije integracije, namjeravamo da s vremenom tvrtku Virgin Money rebrendirati,“ naveli su u priopćenju u NBS-u.

Kompanija se sa ponudom obratila rivalu krajem siječnja, ali je ona brzo odbijena. Nastavljeno je sa nizom revidiranih prijedloga, prije nego što se pristalo na ponudu od 220 penija po dionici.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno