Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Hoće li Fed i ECB slijediti primjer SNBa i sniziti kamatne stope?

Švicarska narodna banka (SNB) priopćila je nedavno da snižava svoju ključnu kamatnu stopu za 0,25 posto. Pretpostavlja se da je to signal da bi i ostale centralne banke mogle uskoro napraviti isti potez.

Predsjednik SNB Thomas Jordan objasnio je da je inflacija u Švicarskoj već nekoliko mjeseci u ciljanom opsegu do 2 posto, pa je snižavanje kamatne stope bio logičan potez. Kamatna stopa snižena je na 1,5 posto, a njena primjena počela je u petak, 22. ožujka.

„Ublažavanje naše monetarne politike omogućeno je jer je borba protiv inflacije u protekle dvije i pol godine bila efikasna. Već nekoliko mjeseci inflacija je ispod dva posto i samim tim je u opsegu koji izjednačavamo sa stabilnošću cijena“, rekao je Jordan.

Za razliku od SNB, ECB i Fed odložili na svojim zasedanjima u ožujku odgodili odluku o sniženju kamatnih stopa za kasnije.

Tržišta očekuju da će do smanjenja kamatnih stopa Feda i ECB doći ove godine. Kao i da će one biti smanjene za 25 do 50 baznih bodova (0,25 do 0,5 posto), piše Biznis.

Američke Federalne rezerve odlučile su ranije ovog tjedna ključnu kamatnu stopu zadržati nepromijenjenom. Usprkos znacima da bi inflacija mogla duže ostati povišena, Fed je ostao pri svojoj prognozi o tri smanjenja kamatnih stopa ove godine.

U prvom tjednu ožujka odlučeno je da tri ključne kamatne stope ECB ostanu nepromjenjene. Od zadnjeg  sastanka u siječnju inflacija je dodatno pala, priopćila je ECB. Navela je kako predviđa da će inflacija u prosjeku iznositi 2,3 posto u tekućoj godini, a 2,0 posto u narednoj, dok je prognoza za 2026. godinu 1,9 posto.

Članak: Tko bi mogao prvi smanjiti kamatne stope i kada? FED ili ECB?

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno