Financa
Digitalni poslovni portal

Nedostatak radnika u Njemačkoj: Zarada od 2.500 eura nije dovoljna, mogući rast plaća od 500 eura

Do sada se autobusnoj industrija u Njemačkoj pretpostavljalo kako će do 2030. nedostajati oko 76.000 vozača autobusa. Njemačka udruga autobusnih prijevoznika (BDO) ponovno je u nedjelju objavila nove brojke. Po njima do nedostajat će 87.000 vozača autobusa u Njemačkoj.

Prema istraživanju, autobusnim prijevoznicima trenutno nedostaje gotovo 7.800 ljudi.

Kao dio zaokreta u prometnoj industriji, moramo biti spremni na udvostručenje broja putnika”, kaže Patrick Orschulko, službenik za pravna pitanja i turizam u BDO.

Mnoge su prijevozničke tvrtke morale prijeći na skraćeno radno vrijeme tijekom pandemije korona virusa, jer putovanja autobusima na duge relacije nisu bila moguća, piše Fenix-magazin.

Mnogi su vozači stoga napustili prijevozničku industriju i pogoršali ionako kroničan nedostatak radne snage. Mnoge su tvrtke zbog toga bile primorane odbiti određena putovanja ili sudjelonje na natječajima.

Potrebno smanjenje birokracije

Udruga poziva na pojednostavljenje propisa i smanjenje birokracije pri školovanju vozača autobusa.

U Njemačkoj je obuka podijeljena u dva dijela: s jedne strane, budući vozači moraju imati vozačku dozvolu za autobus. S druge strane, moraju završiti tzv. stručnu obuku za vozača koja im omogućuje prijevoz putnika.

BDO stoga zahtijeva da se ove dvije obuke kombiniraju. Uz „2 u 1“ obuku vozači autobusa nakon teorije i praktičnog ispita bili bi spremni za akciju“, stoji u stajalištu udruge.

Plaće vozača autobusa

U Baden-Württembergu kao vozač autobusa možete računati na najveća mjesečna primanja od oko 3.122 eura. Najnižu plaću ima vozač autobusa u Saskoj s prosječnim bruto mjesečnim primanjima od 2.736 eura.

Plaće se razlikuju dakle, ovisno u kojoj saveznoj zemlji živite, ali i o poreznom razredu, kao i dužini radnog staža.

Prema informacijama sa specijaliziranih portala za plaće, vozač autobusa ima mjesečnu bruto plaću od 2.535,72 eura. Dakle, satnica iznosi 15,82 eura, a prosječni godišnji prihod 30.428,60 eura.

Vrlo je važno navesti kako vozači u Njemačkoj u budućnosti mogu očekivati veće plaće. Ako se udovolji sindikatima u dosta gradova u Njemačkoj vozači autobusa u sljedećem periodu mogu očekivati i do 500 eura veće plaće.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije