Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Njemačka recesija pospiješuje rast vrijednosti bitcoin-a, evo kako

Njemačka recesija je dobra za kriptovalute. U epizodi Macro Markets, analitičar i pisac Cointelegraph-a Marcel Pechman objašnjava kako i zašto je slabljenje najveće europske ekonomije dobro za kriptovalute.

Nedavni naslov u The Wall Street Journalu da „Njemačka vuče europsku ekonomiju na dno.“, objašnjavakako zemlja uveliko ovisi o proizvodnji. Njemcima ne ide na ruku jer ostale vlade žure da zaštite domaću industriju.

Prema Pechmanu, njemački bruto domaći proizvod (BDP) zauzima četvrto mjesto u svijetu, 42% veći od francuskog BDP-a. Štaviše, proizvodnja je odgovorna za skoro 20% njene ekonomije. Da stvari budu još gore, prerađivačka industrija u Njemačkoj zapošljava 10% radne snage.

Kako je suficit (izvoz minus uvoz) dostigao najniži nivo u posljednje 23 godine, to uzrokuje smanjenje BDP-a Njemačke. Ovo utiče na sposobnost vlade da plati svoje troškove, uključujući mirovine i javne radnike. Pechman zatim pokazuje kako je njemačka vlada bacala ulje na vatru uz ponavljajuće intervencije kako bi spasila proizvodnu industriju.

Pechman nas podsjeća da euro ima samo sedmogodišnju prednost u odnosu na Bitcoin. Eventualno slabljenje Njemačke predstavlja značajan rizik za Europsku centralnu banku i euro. Shodno tome, bez obzira na to kako ide američki dolar, euro predstavlja neposredniji rizik i potencijalno je pozitivan za usvajanje kriptovalute, piše Kripto.ba.

Može li se globalni bankarski sustav slomiti?

Prebacivši fokus na azijsko tržište, japanska centralna banka podigla je gornju granicu otkupa kamatnih stopa na 1%. Prema riječima Pechmana, banka pokušava uvjeriti tržišta da ne podiže kamate, ali se upravo to dogodilo. Japanska ekonomija je stagnirala posljednjih 20 godina, a njen omjer duga je iznad 200% BDP-a od 2010. godine.

Prema članku Bloomberga, „japanski investitori su glavni vlasnici američkih državnih obveznica i posjeduju sve, od brazilskog duga do evropskih elektrana.“ Prema Pechmanu, ostatak svijeta je zabrinut da će Japan morati da rastereti svoje udjele u obveznicama, dionice i druga sredstva, što će vjerovatno uzrokovati krah na tim tržištima.

Zaključak je da su globalne ekonomije snažno međusobno povezane, što je vidljivo nakon što su SAD pomogle Europi tokom bankarske krize 2023. nudeći posebne sporazume o likvidnosti. Pechman kaže da će se u jednom trenutku povjerenje u ovaj sustav slomiti, bez obzira na okidač. Zato pozicioniranje u Bitcoin-u ima smisla, iako je nemoguće predvidjeti vrijeme tih događaja.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno