Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Nvidia prezentirala novi, 30 puta brži čip

Nvidia je na godišnjoj konferenciji za programere GTC 2024 predstavila je svoj najnoviji čip. Novi čip je u nekim zadacima od prethodnih modela brži 30 puta. Jensen Huang, CEO Nvidije, započeo je konferenciju nizom najava osmišljenih da Nvidia zadrži dominantnu poziciju u industriji umjetne inteligencije.

Huang je detaljno opisao novi set softverskih alata koji će pomoći programerima da lakše prodaju AI modele kompanijama koje koriste tehnologiju Nvidije. Njihovi kupci uključuju većinu najvećih svjetskih tehnoloških firmi, prenosi Biznis.

Najave čipova i softvera pomoći će da se utvrdi može li Nvidia zadržati svoj udio od 80 posto na tržištu za AI čipove. Nvidia, nekada poznata među entuzijastima kompjuterskih igrica, udvostručila je prodaju u protekloj fiskalnoj godini kada je premašila 60 milijardi dolara prihoda.

Dionice kompanije Nvidia narasle su za 240 posto u zadnjih 12 mjeseci. To je čini trećom najvrjednijom kompanijom na američkoj burzi, iza Microsofta i Apple-a. Novi čip kompanije Nvidia pod nazivom B200 brži je 30 puta u rješavanju zadataka kao što je serviranje odgovora chatbota.

Nvidia je priopćil da veliki kupci, uključujući Amazon, Google, Microsoft, OpenAI i Oracle očekuju da će koristiti novi čip u uslugama računalstva u oblaku i vlastite ponude AI. Nvidia također prelazi sa prodaje pojedinačnih čipova na prodaju sistema. Njena najnovija interacija sadrži 72 AI čipa i 36 centralnih procesora. Sadrži ukupno 600.000 djelova i teška je 1,36 kilograma.

Mnogi analitičari očekuju da će tržišni udio kompanije Nvidia pasti za nekoliko postotaka u tekućoj godini. I to zato što novi proizvodi konkurenata dolaze na tržište, a najveći kupci Nvidije prave svoje čipove.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno