Financa
Digitalni poslovni portal

Pad prodaje novih automobila u siječnju

Italija i Francuska bilježile su dvoznamenkasti pad potražnje, za 19,7 odnosno 18,6 posto. U središnjoj Europi Poljska je također bilježila dvoznamenkasti pad registracija, za 10,2 posto. Potražnja za automobilima u EU pala je u siječnju, sedmi mjesec zaredom, pod utjecajem nestašice poluvodiča,  pokazalo je u četvrtak izvješće europske udruge proizvođača automobila ACEA. Podataka za Bosnu i Hercegovinu nažalost nema.

Trend prodaje novih automobila u posljednjih 12 mjeseeci prema  ACEA
Trend prodaje novih automobila u posljednjih 12 mjeseeci prema ACEA

U 26 zemalja EU-a, bez Malte, registrirano je u prvom mjesecu ove godine samo 682.596 novih automobila, što je za šest posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazalo je ACEA-ino izvješće. Brojka je najmanja za prvi mjesec u godini otkako je udruga počela objavljivati podatke.

Registracije novih automobila ponovo su smanjene zbog nestašice poluvodiča koja je negativno utjecala na prodaju, ističu u ACEA-i. Među vodećim tržištima Njemačka je bilježila solidan rast potražnje za automobilima, za 8,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Italija i Francuska bilježile su pak dvoznamenkasti pad, za 19,7 odnosno 18,6 posto.

U središnjoj Europi Poljska je također bilježila dvoznamenkasti pad registracija, za 10,2 posto. U Slovačkoj njihov je broj pak poskočio za 72,6 posto, a u Rumunjskoj za 55,5 posto. U Hrvatskoj su u siječnju prema podacima ACEA-e registrirana 2.944 nova automobila, za 1,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U prosincu njihov je broj porastao za 19,3 posto.

Iz ACEA su podijelili i neke statističke poodatke vezane potuvanja automobilima:
Više od 70% putovanja obavlja se automobilom – bilo da se radi o privatnom automobilu, taksiju ili nekoj vrsti rent a car. Doista, osobni su automobili izvor mobilnosti broj jedan za Europljane, koji u prosjeku godišnje pređu oko 12.000 kilometara. U EU je danas na cestama 243 milijuna automobila, njihova prosječna starost je 11,5 godina.
Proračuni zemalja članica EU dobivaju 398,4 milijarde eura godišnje od prodaje i korištenja osobnih automobila. U EU je 2020. registrirano 9,9 milijuna osobnih automobila, što je pad od 23,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. 5.189.538 europskih automobila izvezeno je diljem svijeta u 2020. godini, u vrijednosti od preko 121 milijardu eura. 24,5 posto novih automobila prodanih u EU su vozila na alternativni pogon. Prosječne emisije novih automobila iznose 108,2 g CO2/km, što je smanjenje od 22,4 posto u odnosu na 2010.

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije