Financa
Digitalni poslovni portal

G20: Inflacija i geopolitičke napetosti rizik za globalni ekonomski oporavak

Financijski čelnici iz Grupe 20 vodećih gospodarstava dijele mišljenje da rastuća inflacija uzrokovana poremećajima u opskrbi predstavlja rizik za globalne ekonomske izglede i “asinkroni” oporavak od pandemije, navodi se u zajedničkom priopćenju koje je Reuters dobio na uvid.

“Nastavit ćemo jačati otpornost globalnih lanaca opskrbe i nastaviti pratiti utjecaj ovih izazova na naša gospodarstva”, rekli su ministri financija G20 i guverneri središnjih banaka u nacrtu izjave koja će biti dovršena u petak.

U nacrtu zajedničkog priopćenja ministri financija G20 također su rekli da će “nastaviti pratiti velike globalne rizike, uključujući one koji proizlaze iz (trenutnih) geopolitičkih napetosti i makroekonomskih i financijskih ranjivosti”.

U priopćenju se izravno ne spominje kriza na ukrajinsko-ruskoj granici, a riječ “trenutno” napisana u zagradi ukazuje na to da bi se mogla izbrisati, navodi Reuters i podsjeća da je Rusija članica G20.

Financijski čelnici dalje procjenjuju da je trenutni porast inflacije u mnogim zemljama dijelom potaknut “poremećajem u opskrbi, neravnotežom između ponude i potražnje i rastućim cijenama roba, uključujući cijene energije”.

“Središnje banke će djelovati tamo gdje je to potrebno kako bi osigurale stabilnost cijena u skladu sa svojim nadležnostima, uz obvezu jasnog priopćavanja svojih političkih stavova”, rekli su ministri i guverneri, dodajući da je neovisnost središnje banke ključna za kredibilitet.

Šefovi financija država članica G20 ponovno su potvrdili svoju predanost razvoju pravila i drugih instrumenata za provedbu globalnog poreznog sporazuma postignutog prošle godine, a nova pravila stupaju na snagu 2023. godine.

Također su obećali da će “učiniti više da osiguraju dugoročni uspjeh” zajedničkog okvira za restrukturiranje duga G20 za siromašne zemlje, iako je i to napisano u zagradama, što znači da je to obećanje podložno promjenama.

Što se tiče klimatskih promjena, ministri G20 smatraju da bi za postizanje ciljeva “neto nula” emisija ugljika trebalo uključiti niz alata, kao što su “korištenje mehanizma cijena ugljika, poticaji te postupno ukidanje i racionalizaciju subvencija za neučinkovita fosilna goriva koja potiču rasipnu potrošnju električne energije.”

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije