Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Poduzetnicima 7,8 miliona BAM grant sredstava od Vlade FBiH

Vlada FBiH usvojila je u četvrtak Program utroška sredstava tekućih transfera utvrđenih Proračunom FBiH za 2022. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, u iznosu od 7.870.000 BAM, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.
Ovaj će iznos, kako se navodi, korisnicima biti isplaćen kao bespovratna (grant) sredstva, koja se raspodjeljuju po ekonomskim kodovima i projektima utvrđenim u Programu, javnim natječajem i Pravilnikom o postupcima u provođenju Programa razvoja malog gospodarstva.
Ciljevi navedenog programa su jačanje konkurentnosti subjekata malog gospodarstva putem razvoja poslovne infrastrukture, a posebno kroz tehnološku modernizaciju njihovih poslovnih procesa, potom uvođenje međunarodnih standarda kvalitete, digitalne transformacije u poslovanju, cirkularne ekonomije i poboljšanje energijske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji.
Za tekuće transfere drugim razinama vlasti i fondovima, bit će izdvojeno ukupno 2.000.000 KM, od toga za izgradnju poduzetničkih zona predviđeno je 1.850.000 KM, te 150.000 KM za izradu dokumentacije za uspostavljanje poduzetničke zone.
Nadalje se ističe kako je za tekuće transfere neprofitnim organizacijama namijenjeno ukupno 200.000 KM. Od toga, 100.000 bit će izdvojeno za unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture, 70.000 KM za poticaj udruženjima i komorama, te 30.000 KM za poticaj održivosti rada obrtničkih komora kantona.
Pored toga, za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima bit će izdvojeno ukupno 4.670.000 KM. Od toga je za poticaj opstanka tradicionalnih i starih obrta planirano 200.000 KM, za poticaj razvoja obrta i srodnih djelatnosti 710.000 KM, za poticaj novoosnovanim subjektima malog gospodarstva 970.000 KM i za jačanje konkurentnosti MSP-a 2.740.000 KM.
Sredstva iz stava subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima predstavljaju državnu pomoć male vrijednosti i dodjeljivat će se u skladu s Uredbom o namjeni, kriterijima i uvjetima za dodjelu državne pomoći u FBiH.

Premijer Fadil Novalić i Ministrica Financija Jelka Miličević mogu biti zadovoljni prihodima u 2021 godini
Premijer Fadil Novalić i Ministrica Financija Jelka Miličević

Za dodjelu sredstava Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisuje javni natječaj za svaki projekt utvrđen Programom, izuzev projekata koji se odnose na poticaj održivosti rada obrtničkih komora kantona, te na subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za regresiranje kamata kroz Garancijski fond, stoji u obrazloženju.
Za projekt poticaj održivosti rada obrtničkih komora kantona sredstva potpore će biti doznačena posebnom odlukom koju donosi ministar, na osnovu zahtjeva Obrtničke komore Federacije BiH, a nakon što prihvati ponuđeni program prevazilaženja ograničenja u radu kantonalnih komora.
Za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za regresiranje kamata putem Garancijskog fonda, sredstva poticaja će biti doznačena korisnicima kredita po kreditno-garantnim programima Ministarstva i to po automatizmu ukoliko su uredno izmirili dotadašnje obveze po kreditima.
Ministar imenuje komisiju za izbor korisnika sredstava, koja će sačiniti Smjernice za podnositelje projektnih prijedloga i vršiti izbor korisnika sredstava u skladu s ovom odlukom.
Rezultati natječaja objavljuju se u Službenim novinama FBiH i na web stranici Ministarstva, kaže se u priopćenju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno