Financa
Digitalni poslovni portal

Commerzbank zatražio kripto licencu

Kako se kripto marketi šire po cijelom svijetu i kroz razne industrije, bankarske institucije se suočavaju sa povećanom potražnjom od strane klijenata, da ponude investicijske usluge povezane sa kriptovalutama, na siguran i reguliran način.
Jedna od banaka koja je načinila svoj prvi korak ka uvođenju usluga povezanih sa kripto sredstvima, je Njemačka banka Commerzbank, koja je objavila da je podnijela zahtjev prema državnoj federalnoj agenciji za nadzor kripto licenci (BaFin).

Predstavnik Commerzbank-a je izjavio da je banka „podnijela zahtjev za licencu za čuvanje kriptovaluta, u prvom kvartalu 2022. godine,“ prema članku Börsen-Zeitunga koji je objavljen 14. travnja. Vlast odobrava BaFin licencu financijskim institucijama koje žele da čuvaju digitalne valute za svoje klijente ili da za njih trguju digitalne valute. Od 1. siječnja 2022. godine, ova licenca je obavezna za obavljanje poslova sa kriptovalutama kao što su Bitcoin i Ethereum.

Zašto je BaFin licenca neophodna

Odluka da se rade regulirane financijske usluge, bez potrebne dozvole, nosi rizik kriminalne kazne do 5 godina zatvora, za odgovorne osobe. Međutim, zakon također propisuje velikodušne prelazne odredbe za organizacije koje su već obavljale predmetne transakcije, prije nego što je ova direktiva stupila na snagu.

Commerzbank, koja pruža usluge prema skoro 28 tisuća korporativnih klijenata i skoro 11 milijuna privatnih i poduzetničkih klijenata u Njemačkoj, namjerava ponuditi planiranu kripto uslugu primarno institucionalnim klijentima.

Predavanjem zahtjeva za licencu, Commerzbank se pridružila listi institucija koje već dugo pokušavaju dobiti ovu licencu. Prema financijskom regulatoru, već je primljeno 25 zahtjeva za ovu licencu, do sada, dok je odobreno samo četiri.

U siječnju 2021. godine, Coinbase je postao prva kompanija koja je zaradila kripto licencu u Njemačkoj. Sada je Commerzbank prva institucija koja je predala zahtjev za istu.

Banke šire vidike kako potražnja raste

Banke širom svijeta pokazuju povećan interes za proširivanje njihovih usluga na kriptovalute. Kako je Finbold prenio, jedna od njih je bankarski gigant Goldman Sachs, koji planira da pokrene kripto usluge za klijente sa visokom neto vrijednošću, u drugom kvartalu 2022. godine.

Član upravnog odbora i fintech ekspert u Credit Suisse, Blythe Masters, tvrdi da Bitcoin ne predstavlja prijetnju fiat novcu ili bankarskom sektoru. Sa druge strane, postoje kripto eksperti koji vjeruju da će kriptovalute učiniti neke od bankarskih usluga nevažnim, piše kripto.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije